pondělí 14. ledna 2013

Jáhelný koláč s fazolemi adzuki

Poslední dobou se můžu po jáhelných koláčích utlouct nejen já,ale i zbytek rodiny:) Kombinace fazolí mě ve sladkém dezertu zpočátku nelákala, ale není potřeba se jich bát, nikdo je v koláči nepoznal. K tomuto malému experimentu jsem se nechala inspirovat pořadem Tescoma s chutí:)



  • 250 g fazole adzuki
  • 300 g jáhly
  • 300 ml mléko
  • 400 ml voda
  • med podle potřeby
  • 600 ml jablečný džus 
  • agar-agar
  • 3 jablka
  • 3 lžíce kokos
Jáhly třikrát spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké a uvaříme je v mléce, dokud nevznikne  hustá kaše. Tu odstavíme z plotny a vmícháme do ní podle chuti med a kokos. Jáhlový korpus ihned (nečekáme až vychladne) předěláme do dortové formy a rovnoměrně ho  rozetřeme.Fazole ( jeden den předem namočené!) uvaříme doměkka ve vodě s džusem. Asi 15 minut před koncem k nim přidáme nastrouhaná jablka. Po 15ti minutách vše pořádně rozmixujeme ponorným mixérem, osladíme medem a zahustíme sáčkem agaru (asi 7g). Po přidání agaru je nutné, aby celá směs za stálého míchání znovu prošla varem. Potom ji už jen vlijeme na jáhelný korpus a rozetřeme.Koláč necháme zatuhnout  a cca po 2 hodinách můžeme začít ochutnávat.

2 komentáře:

  1. tento recept vypadá taky úžasně, hned si ho ukládám, vůbec si teda nedokážu představit, jak asi chutná, ale všechny suroviny mám na něj doma, takže ho musím zkusit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je fakt, ze jsem z tech fazoli take byla nesva. Ale ve vysledku skutecne clovek na chuti nic nepozna, nepusobi to nijak rusive. Kolac jsem schvalne dala vyzkouset vice lidem a ani jeden neuhodl,ze je z fazoli:) Takze s chuti do toho!

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :)