sobota 23. března 2013

Velikonoční mazanec

Ačkoli to podle počasí nevypadá,svátky jara se blíží
co potřebujeme (na 2 mazance)?
  • 80 g třtinového cukru
  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 100g másla
  • 40 g droždí
  • 3 žloutky
  • rozinky dle chuti
  • 250 ml mléka
  • muškátový oříšek, citronovou kůru 
  • hrst vlašských ořechů, plátky mandlí, sůl
Ve třech polévkových lžících vlažného mléka (ne horkého!) si rozmícháme lžíci třtinového cukru,1 lžíci špaldové mouky a na závěr do mléka rozdrobíme droždí. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Mezitím si mouku (oba druhy) smícháme s cukrem  a se žloutky ušlehanými se špetkou soli. Poté k těstu přidáme nastrouhanou kůru z omytého citrónu,změklé máslo,zbytek vlažného mléka, špetku muškátového oříšku a kvásek. Vypracujeme tuhé a nelepivé těsto,které přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě vykynout. Jakmile těsto vykyne,zapracujeme do něj omyté rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Z těsta si vypracujeme 2 bochánky, potřeme je rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže  a pečeme je v troubě na pečícím papíře na 190 stupňů asi 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)