pátek 30. května 2014

Celozrnné "halušky" s tofu

Halušky jsou výborné, to potvrdí nejen Slováci. Pravé halušky se připravují z brambor a mouky, proto název dávám do uvozovek. Navíc nemám haluškovač, takže v mém případě šlo spíše o jakési noky, což ovšem nic nemění na tom, že si skvěle pochutnáte:)

Halušky se na Slovensku servírují na (minimálně) 100 způsobů. Nejznámější je asi varianta se slaninou a brynzou.... ale.....milovníkem slaniny jsem  nikdy nebyla a tak jsem si tuto pochoutku odpírala.

Doma si ovšem můžete připravit zdravější, vegetariánskou verzi. A pokud máte naopak slaninu čas od času rádi, tak si ji dopřejte... s celozrnnými haluškami vám bude chutnat :)

Co potřebujeme? ( 4 porce)
  • 1 měkký tvaroh
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1-2 balení uzeného tofu
  • kelímek zakysané smetany
  • kopr
  • brynzu
  • jarní cibulku
  • olivový olej
Postup:
  1. Z tvarohu, mouky a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme 15 minut odležet.
  2. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu se solí.
  3. Z uleželého těsta vyválíme tenké válečky, které překrájíme na menší špalíčky a ty  poté vhodíme  do vroucí vody. 
  4. "Halušky" vaříme do té doby, dokud nevyplavou na hladinu. Jakmile se vynoří, pomocí dírkované naběračky je vylovíme.
  5. Na oleji si osmahneme cibulku, ke které po chvíli přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu, trochu soli a pepře. Tofu osmahneme "dozlatova" :)
  6. Kysanou smetanu osolíme,opepříme a přidáme trochu čerstvého nasekaného kopru . Vše promícháme.
  7. Uvařené halušky servírujeme s osmahnutým tofu, které přelijeme kysanou smetanou a na závěr na halušky přidáme trochu brynzy (nešetře na ní, je geniální!).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)