pondělí 12. května 2014

Tvarohové kynuté koláče z celozrnné mouky

Tyto koláče jsou geniální. Zasytí vás, jsou zdravé a jsou výborné. Osobně neznám lepší snídani nebo svačinu. Vždy jsem trochu nervózní z toho, jestli mi těsto z celozrnné mouky nakyne, ale jak sami na fotce vidíte, není potřeba se obávat :) Takže směle do toho, zvládnete je levou zadní.
Co potřebujeme?
  • 500g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/3 - 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 kostku droždí
  • cca 250 ml mléka (případně dle potřeby  trochu přidejte)
  • špetku soli
  • marmeládu a blumy na ozdobu
  • 3 tvarohy + med či stévie na doslazení
  • 2-3 lžíce oleje
Postup:
1.   Do velkého hrnku si rozdrobíme droždí , k němu přidáme lžíci  třtinového cukru a vše zalijeme 250 ml vlažného (ne horkého!!!) mléka. Hrnek necháme stát na teplém místě cca 20 - 25 minut (do té doby,dokud nám nevzejde kvásek).

2.   Do velké mísy si dáme mouku,špetku soli, kvásek a zbylý třtinový cukr. Přidáme 2 vejce,olej a těsto dobře promícháme tak, aby bylo vláčné (případně dolijeme mléko,ale těsto se nesmí příliš lepit jako u klasických koláčů.)Připravené těsto zakryjeme a necháme hodinu kynout a mezitím si přichystáme tvarohovou náplň -tvaroh promícháme s medem (a kdo má rád, může přidat i rozinky, kterých není nikdy dost).

3.    Z nakynutého těsta si odtrhneme vždy menší bochánek,který vytvarujeme do oválné placky,na kterou dáme přichystaný tvaroh a těsto poté pořádně zaděláme,aby náplň nevytekla  a vytvarujeme do požadovaného tvaru.

4.    Koláče naskládáme na plech na pečící papír a uprostřed uděláme menší důlek. Do něj dáme trochu 100% ovocné marmelády a na tenké plátky nakrájené švestky nebo blumy (popř. do něj můžeme dát i zbylý tvaroh). Nazdobené koláče nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme je na 190 st. dozlatova.

3 komentáře:

  1. Dobrý den,šlo by těsto použít i na frgály? :-) Děkuju. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, osobně jsem to nezkoušela (přitom se na frgály chystám už takovou dobu,napravím to!) ,ale myslím si,že by to nebylo úplně ono... možná spíše jako podklad pod kynutý koláč s ovocem a třeba drobenkou...to spíše

      Vymazat
  2. Děkuju za rychlou odpověď,jdu hledát dál...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :)