Mikuláš klepe na dveře, Vánoce se nezadržitelně blíží.... Přiznám se, že nepodléhám vánočnímu šílenství a netrávím kvůli nim dlouhé hodiny u sporáku,abych měla 15 druhů cukroví. Tyto perníčky jsou však rychlé, zdravé a jednoduché, zvládne je i začátečník a to v klidu a bez stresu :)
Co potřebujeme?
- 1 vejce
- 50 g másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 250 g pohankové mouky
- 3 lžíce mléka
- lžičku kypřícího prášku
- kůru z 1 citrónu
- koření do perníku
- bílek na potření + plátky mandlí na ozdobu
- Změklé máslo ušleháme s třtinovým cukrem, vajíčkem a mlékem. Přidáme pohankovou mouku, perníkové koření, nastrouhanou citrónovou kůru a prášek do pečiva. Rukama vypracujeme hladké těsto. Pokud by těsto nedrželo, přilijeme do něj ještě trochu mléka. Poté jej zabalíme do fólie a necháme v chladu uležet nejlépe do druhého dne, pokud spěcháme tak jej necháme odpočinout alespoň na 2 hodiny.
- Z uleželého těsta vyválíme plát a vykrajujeme libovolné tvary perníčků. Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 170 °C cca 10 minut, dokud nezezlátnou. Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme je mandlemi. Perníčky necháme nejlépe pár dní uležet v chladu, pak chutnají nejlépe.
Dobry den, můžu se prosím zeptat, jsou perníčky po upečení měkké - vláčné, nebo spíš něco jako sušenky?
OdpovědětVymazatDobrý den, Ivo, řekla bych, že jsou něco mezi tím, co jste popsala. Nejsou tvrdé, ale ani vyloženě měkkoučké
VymazatDěkuji za odpověď :-)
Vymazat