úterý 2. prosince 2014

Vánoční perníčky z pohankové mouky


Mikuláš klepe na dveře, Vánoce se nezadržitelně blíží.... Přiznám se, že nepodléhám vánočnímu šílenství a netrávím kvůli nim dlouhé hodiny u sporáku,abych měla 15 druhů cukroví. Tyto perníčky jsou však rychlé, zdravé a jednoduché, zvládne je i začátečník a to v klidu a bez stresu :)


Co potřebujeme?
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 250 g pohankové mouky
  • 3 lžíce mléka
  • lžičku kypřícího prášku
  • kůru z 1 citrónu
  • koření do perníku
  • bílek na potření + plátky mandlí na ozdobu
Postup:
  1. Změklé máslo ušleháme s třtinovým cukrem, vajíčkem a mlékem. Přidáme pohankovou mouku, perníkové koření,  nastrouhanou citrónovou kůru  a  prášek do pečiva. Rukama vypracujeme  hladké těsto. Pokud by těsto nedrželo, přilijeme do něj ještě trochu mléka. Poté jej zabalíme do fólie a necháme v chladu uležet  nejlépe do druhého dne, pokud spěcháme tak jej necháme odpočinout alespoň na 2 hodiny.
  2. Z uleželého  těsta vyválíme plát a vykrajujeme libovolné tvary perníčků.  Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 170 °C cca 10 minut, dokud nezezlátnou. Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme je mandlemi. Perníčky necháme nejlépe pár dní uležet v chladu, pak chutnají nejlépe.

3 komentáře:

  1. Dobry den, můžu se prosím zeptat, jsou perníčky po upečení měkké - vláčné, nebo spíš něco jako sušenky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Ivo, řekla bych, že jsou něco mezi tím, co jste popsala. Nejsou tvrdé, ale ani vyloženě měkkoučké

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :)