pondělí 2. března 2015

Makový koláč


 Tenhle koláč se tváří velice nenápadně, řekli byste si- to nebude žádná sláva. Ale ona je. Je dokonce tak dobrý, že zmizel dříve, než jsem ho stihla vyfotit. Zbyly mi pouze dva ubohé koušíčky, které jsem se snažila vyfotit večer, potmě...Tudíž fotografie je to příšerná. Berte ji pouze jako ilustrační foto a nenechte se jí odradit :)


Co potřebujeme?
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 lžíce medu
  • 30 g špaldové mouky
  • 300 ml mléka + 350 ml mléka do nádivky
  • 150 g mletého máku
  • hrst pomletých piškotů
  • skořici
  • vlašské ořechy
Postup:
  1. Vločky dáme do mísy,  zalijeme je  vařícím mlékem (300 ml) ,promícháme a  necháme vychladnout. 
  2. Mezitím si připravíme náplň. Do menšího hrnce  dáme vařit mléko (350 ml) a jakmile se začne vařit, vsypeme mletý mák. Mák krátce za občasného míchání povaříme na mírném plameni. Náplň poté odstavíme z plotny a vmícháme do ní med, skořici a nadrcené piškoty.
  3. Do  ovesné směsi přidáme špaldovou mouku. Podle chuti můžeme i těsto dosladit medem či stévií. Poté ovesné těsto  naneseme na malý plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně ho rozetřeme. Na těsto poté a rozetřeme i makovou nádivku a případně můžeme koláč dozdobit vlašskými ořechy.
  4.  Koláč pečeme v troubě při 180 stupních asi 30 minut.

5 komentářů:

  1. Jééé, makový koláč. Ten mám u sebe na blogu taky. Nedávno jsem ho pekla a zmizel rychlostí blesku. Je pravda, že je takový nenápadný, ale mooooc dobrý. Jinak máš to tu moc krásné :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mák miluju, úplně všeude, úplně na všem a úplně kdykoli!<3 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom případě je to koláč pro Vás jako dělaný! :)

      Vymazat
  3. Zdravím :) chci se zeptat používáte nějaké jiné vločky nebo mate těsto take jako beton ? :D dost špatne se mi vubec vmichaval med, natož mouka :) jinak je uz ale v troubě a bude urcite úžasný ... Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v tomto případě je nutné použít jemné ovesné vločky... s nimi jsem alespoň problém neměla. Pokud by byl problém, přidejteo něco víc mléka nebo trochu bílého jogurtu do požadované konzistence a bude to ok :)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :)