neděle 17. května 2015

Garden Food Festival Olomouc 2015


Letos se ve Smetanových sadech v mé milované Olomouci poprvé konal food festival... No, buďme upřímní, ono bylo vážně načase! V Praze i v Brně není o tyto akce nouze, (nejen) Olomouc však značně zaostávala... Nezbývá než doufat, že snad někdy možná ( z toho je asi vidět, jak moc nereálná ta představa pro mě je) v budoucnu se podaří tato akce i ve Zlíně, kam bohužel stále nedorazily ani farmářské trhy... Dost naříkání, tady je malá ochutnávka z dnešního dne, tedy neděle 17. 5. 2015 :)



Festival by situován do krásného prostředí Smetanových sadů, počasí vyšlo docela dobře, jídlo bylo báječné. Kolem poledne se zde ale pohybovalo na ne moc velkém prostoru příliš mnoho lidí, takže dlouhé fronty u každého stánku nás samozřejmě neminuly, a i přemístění od jednoho stánku k druhému bylo trošku problematické, člověk se holt musel probírat davem :)  A co bylo k ochutnání? :)

 Hned u vchodu nás přivítala Olomoucká cukrárna Ollies, věřím, že o ní slyšela spousta z Vás (především ostravští, kde je další pobočka)- jejich minicheescaky a panna cotta do nás "zahučely" raz dva, ani vyfotit jsme je nestihli :)

Restaurace Vila Primavesi nabízela domácí těstoviny , vybrali jsme si Domácí casarecce se špenátem a ricottou ...
... a Domácí casarecce s máslem a Gran Moravií:

Kromě toho nabízeli i řepové maccheoncini s gorgonzolou a vlašskými ořechy a Casarecce s mozarellou a cherry rajčaty... Na ty zajdeme příště :) No a takhle krásně to sympatickým kuchařům z restaurace Vila Primavesi šlo:

O kousek dál se nacházeli kuchaři z olomoucké restaurace Lobster a Atmosphere (jejíž kuchař Jaroslav Klár si v neděli střihl duel se Zdeňkem Polhreichem, nutno podotknout, že Olomouc nad Prahou zvítězila:). Za dob mého studia v Olomouci jsem si do Lobsteru ráda zašla, vaří zde opravdu výborně. Dnes jsme však jejich stánek minuli bez povšimnutí, nabídka byla obrovská :) Jen pro zajímavost, podávali např. Levandulový mousse s čokoládovou pěnou, Chřestové rizoto s glazovaným brzlíkem, Smažené parmezánové rizoto plnění hovězím ragú, Grilovanou pražmu s bramborovou kaší, Hovězí svíčkovou s karlovarským knedlíkem nebo Slaninovou zmrzlinu s pancettovou drobenkou (no tak to mohlo být zajímavé!)


Příjemně nás překvapila také restaurace Oliva, jejich focaccia (obyč, olivová a rajčatová) s olivovou tapenádou byla opravdu skvělá. Kromě tohoto italského pečiva jste si mohli pochutnat také na Středomořské polévce s francouzským koňakem nebo na Domácích špagetách se slávkami a cherry rajčátky.

Jako letitá odchovankyně menzy jsem nemohla bez povšimnutí minout ani jejich stánek. Musím zkonstatovat, že jejich jelení a hovězí guláš podáváný v chlebu měl ohromný úspěch. Chutnal nám tak, že se nestihl vyfotit:) I špecle s uzeným masem a zelím a mrkvový krém vypadal lákavě. Studenti v Olomouci se nemají nejhůř :)

Příjemně mě překvapil taky stánek Čokoládovny Troubelice, která je jistě dobře známá všem fandům Zajíců v krabici. (Minimálně) jejich čokoláda  a výborné kakao slazené třtinovou šťávou určitě vyzkoušejte.
 Vedle čokoládového stánku byl umístěn Moravský grunt, kde jsme si pochutnali na domácích koláčcích, které jsme zapíjeli opravdu vynikajícím capuccinem z olomoucké pražírny kávy HENRI:

Vhod přišla i jejich roláda z vepřového kolena s masovou nádivkou a medvědím česnekem  s domácím chlebem:



Restaurace Renomé nás zaujala tatarákem z mečouna s kapárou, šalotkou s citrusovým kaviárem a domácí bruschettou:
Kromě toho nabízeli také grilovaný rib eye steak s lanýžovou omáčkou nebo např. salát s grilovaným filetem mečouna (jak jsem to mohla přejít?)

V Olomouci jsem moc ráda chodila i do Nepálské restaurace, která je opravdu unikátní, jejich menu mě tedy na festivalu potěšilo. Skvěle jsme si pochutnali na luštěninovém dálu s chlebem naan a na kuřecí ticce masale s jasmínovou rýží. Kromě toho nabízeli také smažené zeleninové pakoty v cizrnovém těstíčku.



Docela nás překvapilo, že po celý den stály největší fronty u šnečků a Hmyzu na talíři... Bylo tak možné vyzkoušet cvrčky na másle a soli, zophobas na chilli a česneku nebo smažené šváby... Já si tenhle zážitek ráda odpustila, ale našli se mezi námi i více odvážní:




Protože Sklizeno pravidelně navštěvuju, zastavili jsme se i tady. Vyzkoušeli jsme jejich hovězí hamburger, výbornou rajčatovou polévku i raw cuketové špagety. Jen škoda, že na raw cheescake nám místo nezbylo :(



Odpoledne jsme dorazili ke stánku Chilliman, obří fronta nás ale bohužel odradila... Škoda, přišli jsme o možnost vyzkoušet ďábelský burger, čokoládové chilli kostky s habanero zmrzlinou nebo goudu s chilli omáčkou.

Asi už čekáte, kdy přijdou na řadu tvarůžky... samozřejmě, nemohly chybět! Moc nám chutnala pikantní pomazánka i tvarůžkový závin a dortík s ořechy (Tvarůžková cukrárna)... jen soli bylo na můj vkus příliš...



Vše jste mohli zapíjet opravdu výborným vínem, pivem, moštem, nealko nápoji, koktejly i whiskey... I nabídka nápojů tak byla bohatá.

Na festivalu toho bylo k vidění a ochutnaní samozřejmě mnohem, mnohem víc. Byli jsme na to 4 a stejně jsme se neprojedli ani polovinou nabídky :) Shrnuto, podtženo : tohle byla opravdu moc povedená akce!

A co vy? Troufli byste si na šnečky nebo hmyz? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)