sobota 24. října 2015

Zeleninové lasagne s odlehčeným bešamelem

Tohle jídlo máme moc rádi. Vegetariáni mohou použít nějaký rostlinný salám nebo rozdrobené tofu.

Co potřebujeme? (4 porce)
  • 200 g kvalitní kuřecí nebo krůtí šunky
  • 3 mrkve
  • čtvrtku celeru
  • sůl,pepř
  • muškátový oříšek
  • lžíci másla
  • 1 cibuli
  • 2-3 stroužky česneku
  • 550 ml mléka
  • 50 g celozrnné mouky
  • cca 300 g lasagní
  • 100 g nízkotučného sýra (např. ementál) 
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup:
  1. Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme ve větším hrnci. Jakmile zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, protlak, sůl a pepř. Dusíme, dokud zelenina nezměkne. 
  2. Nyní si připravíme bešamel : na másle osmahneme mouku a zalijeme ji mlékem. Vše metličkou důkladně rozmícháme, přidáme sůl a pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Na mírném plameni (mléko nesmí projít varem)  za stálého míchání metličkou vaříme bešamel do zhoustnutí, poté jej odstavíme z plotny.
  3. Dno zapékací misky vytřeme kouskem másla. Na dno dáme lasagne (nepředvařuju je, díky bešamelu krásně změknou), potřeme je bešamelem, na který navrstvíme zeleninovou směs. Postup opakujeme, končíme zeleninovou směsí, kterou poklademe plátkovým nebo nahrubo nastrouhaným sýrem. 
  4. Pečeme při 180 st. cca 25 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)