středa 25. května 2016

Slovenské šulance (i ve vegetariánské verzi)

Patří mezi moje nejoblíbenější jídla

Co potřebujeme? (4 -5 porcí)
  •  850 g brambor
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 cibule + 2 cibule
  • ghí
  • sůl, pepř
  • špetku muškátového oříšku
  • 30 g másla
  • 400-500 g kysaného zelí
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • pár kuliček jalovce
  • 2 bobkové listy
  • kvalitní šunku (chcete-li , použijte slaninu), vegetariáni si mohou osmahnout na kousky nakrájené marinované tofu
Postup:
  1. Brambory uvaříme ve slupce. Slijeme je, zchladíme a oloupáme. Poté je nastrouháme do velké mísy najemno.
  2. Do mísy přisypeme mouku, sůl, přidáme vajíčko a žloutek.Promícháme a necháme těsto krátce odpočinout.
  3. Dvě cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme je na másle.
  4. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme k ní zelí, jalovec a bobkové listy.Nakonec zelí podlijeme vínem a vývarem a přikryté jej dusíme na mírném plameni asi 30 minut. Poté zelí osolíme, opepříme a vyjmeme jalovec s bobkovým listem.
  5. Navlhčíme si ruce a pustíme se do přípravy šulanců. Z těsta vždy kousek odebereme malý kousek, který v dlaních "ušouláme" :) do tvaru noků. Ty poté vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.
  6. Zbylou cibuli nakrájíme na kostičky. Osmahneme ji na ghí v hluboké pánvi. Jakmile zesklovatí, přidáme na kostky nakrájenou šunku (slaninu/tofu). Krátce orestujeme a poté přidáme do pánve hotové šulance. Krátce prohřejeme, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. 
  7. Na konec šulance promícháme s připraveným zelím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)