neděle 24. září 2017

Toulky Šumavou- I. část

V srpnu jsem vyrazila i s naší psí bandou na týden na chalupu na Šumavu, pro inspiraci Vám ukážu pár fotek , třeba si uděláte obrázek o Vaší příští dovolené:). Šumava totiž za návštěvu stojí a věřte mi, týden Vám nebude stačit.


Pokud budete mít cestu kolem Nezamyslic, vyražte na procházku do okolních lesů, odkud budete mít krásné výhledy na Nezamyslický kostel a Panský rybník, obzvlášť na něj je nádherná podívaná. Jako bonus si můžete natrhat ostružiny nebo si slušně zahoubařit.


Konečně jsem navštívila také 100 km vzdálený Český Krumlov. Je to kouzelné město, které za pár km jízdy určitě stojí. Takže pokud jste podobné ostudy jako já, a ještě jste v Krumlově nebyli, je nejvyšší čas to napravit a všechny uličky v historickém centru města projít (moc času Vám to nezabere). Určitě byste ale neměli vynechat ani zámeckou zahradu:



Od ní se po pohodlné turistické značce dostanete během chvilky k zámku, který stojí za návštěvu (jen doufám, že budete mít větší štěstí na průvodce, než jsme měli my) a navíc je od něj nádherný výhled na historické centrum a Vltavu:


Jak asi víte, v příkopu u zámku se již tradičně z historických důvodů  nachází medvědi. Nedávno jim však uhynuli a tak zůstal jen tenhle jediný znuděný chudáček, kterého mi bylo spíš líto...

Od zámeckého příkopu sejdete po schodech do centra města, které nabízí řadu propletených uliček, kterými se můžete jen tak poflakovat a užívat si výhled na město ze všech stran. Můžete se také projít kolem Vltavy a z bezprostřední vzdálenosti sledovat vodáky a fandit jim při zdolávání jezů, popřípadě se kochat pohledem na ni  "v bezpečí" z některé z mnoha kváren a restaurací. Milovníci umění by pak neměli vynechat galerii Egon Schiele Art Centrum.

 (pohled na zámek)
 (pohled na zámek)

Při toulkách městem doporučuju nevynechat Náměstí svornosti, kde si u stánku Joe´s Ice Cream Bar můžete dám zmrzlinu s přídavkem mraženého ovoce. Do základu vanilkové zmrzliny si vyberete oblíbené mražené ovoce (jahody, borůvky, maliny-ty byly nej!, lesní ovoce....) a obsluha vám vše rozmixuje. Dokonalé!

Pokud jste nadšení turisti jako my a po prohlídce města zase zatoužíte po přírodě, vydejte se do Srní (NP Šumava). Auto můžete nechat v Rokytě u informačního centra a pěšky lesem (Klostermannova naučná stezka) dojdete až k vlčímu výběhu do Srní. Strašně ráda bych Vám sem dala nějakou fotku vlka, ale bohužel jsem to štěstí neměla :( Viděli jsem jen jednoho , který si od všech těch lidí držel pochopitelný odstup a snažil se spát, ale i tak Vám návštěvu doporučuju, třeba se štěstí usměje právě na Vás, nebývá to tu nijak ojedinělé.


Stejnou cestou se dostanete zpět do Rokyty a odtud můžete pěšky (nebo na kole) pokračovat na nepříliš vzdálenou Tříjezerní slať. Toto rašeliniště mě přeneslo zpátky do Švédska, ačkoli je samozřejmě mnohem menší (respektive ta část přístupná veřejnosti) než švédské mokřady:) 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)