čtvrtek 5. října 2017

Toulky Šumavou II




Dnes začnu trochu pohádkově. Málokdo pozná, která pohádka se natáčela v prostoráh vodního zámku Švihov. Schválně, věděli byste?




Pokud si někdo tipl Tři oříšky pro Popelku, pak gratuluju! Zámek byl panství, na kterém Popelka žila se svou macechou. Na zámku najdete zajímavou expozici, kde se o natáčení dozvíte víc. Zámek má velice zajímavou historii, a přestože dlouho sloužil jako sýpka na obilí, rozhodně stojí za návštěvu, nabízí zde velice pěkný a zajímavý výklad, nebudete zklamaní.

Když už jsme u těch pohádek, miluju Anděla Páně. Bylo jasné, že Kašperk, jeden ze symbolů Šumavy, nesmíme vynechat. Jako výchozí bod jsme zvolili hezké městečko Kašperské hory, odkud se můžete vydat po několika trasách. My jsme se vydali po modré trase přes Žlíbek a zříceninu Hrádek, odkud je na Kašperk nádherná vyhlídka:


Samotný hrad je okouzlující především zvenku, protože vybavení (ani dřívější interiérová podoba) se nedochovalo. Přesto Vám prohlídku doporučuju, je zajímavá a doplněná i o interaktivní prvky, z věže je pak navíc nádherný výhled, a to se vždy počítá!



Z Kašperku se můžete vrátit zpět, nicméně my jsme pokračovali po červené trase až na rozhlednu Sedlo. Pokud miluje výhledy, vyšlápněte si na ni taky. Jen doufám, že Vás nezastihne bouřka doplněná kroupami tak jako nás :)


Po návratu do Kašperských hor nemůžete vynechat návštěvu restaurace (a hotelu) Nebespán. Myslím, že se nenajde člověk, který má aspoň malé povědomí o české gastronomii, který by o této restauraci neslyšel. My jsme se zde vrátili celkem 3x :) Dvakrát jsme byli spokojení naprosto maximálně, jednou byl náš dojem trochu slabší (jiná směna v kuchyni?). Nevím, co vyzvednout dřív, ale začnu od kávy... Myslím, že tak dobrou Vám nabídnou málokde, takže s chutí do ohutnávání!


Ke kafíčku jsme si dali i studenou polévku z červené řepy. Nevěřila bych, že něco tak jednoduchého, může chutnat jako božská mana! Chlebíky nám ale moc nechutnaly, takový poctivý kváskový chléb by se k Šumavě a Nebespánu hodil víc...


 Šumava je mj. proslulá liškami. S noky ve smetanové omáčce byly prostě dokonalé!


Já osobně jsem se nemohla nabažit bulguru s pečeným lilkem a fantastickou rajčatovou omáčkou, nemělo to chybu. K němu jsem si dala teplý jablečný mošt a byla jsem nejspokojenější zákazník na světě:) Moc dobré jsou i cidery přímo z Šumavy, které v Nebespánu nabízí. 


Pánskou část osazentva na první pohled zaujal flák masa (nechci kect, ale myslím, že to byl bůček:) s pečenou bramborou a dresinkem.


Místo si samozřejmě nechte i na dezert. Mě osobně zas až tak nenadchly, ale jistě je to tím, že moje sestra je nejlepší cukrářka, jakou znám:)


Od gastronomie se přesuneme zase do přírody. Pokud budete v blízkosti Boubínského pralesa, zajděte si na výšlap, nebudete litovat. Je mnoho míst, které můžete zvolit jako výchozí bod, my jsme vycházeli od parkoviště poblíž Kaplic (pod Idinou pilou). Po zelené a modré trase jsme přišli k Boubínskému jezírku a z té nádhery nám spadla čelist:


V pralese si můžete projít hezkou naučnou stezku, my jsme se kromě ní vydali i na rozhlednu Boubín, opět stojí za tu námahu. Uvidíte z ní mj. i Lipno, pokud budete mít jasno:)


Když už jsme u těch jezer, byl by hřích nevyjít si k ledovcovým jezerům, tj. Černému a Čertovu, je to totiž nádherná podívaná. My jsme vycházeli ze Špičáku, (nejdřív jsme tedy došli k Čertovu jezeru) což byla opravdu solidní rozvička:) Ale kdo by to pro tuto krásu nepodstoupil?




Za týden jsme stihli jen zlomek toho, co Šumava nabízí, snad Vám to přinese malou inspiraci. Zajeďte si na Šumavu, nebudete litovat! Packu na to!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)