pondělí 1. ledna 2018

Moje cesta po Srí Lance- Negombo, Kandy

V dubnu teď už loňského roku (trošku to letí no:) jsem si koupila letenky na Srí Lanku a s krosnou na zádech jsem procestovala pár míst na tomto úžasném ostrově. Zdaleka jsem nestihla všechna ta nádherná místa (nudit se tady nebudete, naopak budete fascinovaní tím, kolik nádherných míst zde je), takže bych se sem chtěla ještě někdy vrátit... Nejdřív mě ovšem čeká turistická La Palma a možná Bali....ale o tom až zase příště... Pokud Vás cesta na Lanku čeká, nebo pokud nad cestou pořád váháte, nechte se inspirovat, ničeho se nebojte, sbalte krosnu a užijte si fantastickou dovolenou.

Po příletu do Colomba jsem tuktukem zamířila do městečka  Negombo, kde jsem si chtěla po cestě trochu odpočinout (je cca 10 km od letiště). Protože jsem cestovala nízkonákladově, nepůjčila jsem si auto, ale po celou dovolenou jsem cestovala místními autobusy (zážitek sám o sobě, cesta trvá příšerně dlouho, cirka 5 hodin 100 km), vlaky a tuktuky (tady platí staré známe smlouvat, smlouvat a pak znova zopakovat:):


V Negombu, které je proslulé rybolovem, jsem si půjčila kolo a vydala se na průzkum. Vaše první kroky by určitě měly vést na místní vyhlášený rybí trh...nicméně zdůrazňuju, že to není nic pro slabé povahy. Ten zápach (ono v 35 stupních se není čemu divit že?:)  je nepopsatelný a já se veřejně přiznám, že víc jak 5 minut jsem tu nevydržela. Poté jsem se vydala k moři, kde jsem pozorovala rybáře při práci a ženy při sušení ryb na sluníčku. Nepopírám, že se však na trhu bylo na co dívat:









V Negombu se ale samozřejmě dá i polenošit na pláži. V tom vedru to ale stejně dlouho nevydržíte. I přes vysoký faktor krému jsem se okamžitě spálila:) :




Při prohlídce/jízdě městem narazíte na Dutch kanál kteří zde vybudovali Holanďané v časech dávno minulých. Dá se projet na loďce, nemyslím si ale, že by to byl zážitek, který byste nutně museli zažít. Je to taková ta typická navoněná, předražená turistická záležitost:) Zajímavostí je také St. Mary´s church. Na Srí Lance převládá budhismus a hinduismus, křesťané a muslimové jsou zde zastoupeni minimálně (příjemná změna), takže možná to bude jeden z mála typických kostelů, který tady uvidíte. Po cestě vám určitě přijde vhod King coconut, který se tady prodává na každém kroku. a jak jinak, je bezkonkurenční.




Jeden den Vám na Negombo bohatě stačí. Já se z něj přesunula neskutečně dlouhou cestou do Kandy. Toto královské město byste rozhodně neměli vynechat.

Cestování autobusem je dobrodružné samo o sobě. Kromě nás žádný jiný běloch v autobuse nebyl, takže jsme pro místní byli vítanou atrakcí. Doporučuju mít s sebou bonbóny pro děti, uděláte jim ohromnou radost. Na Srí Lance totiž opravdu moc dobrých sladkostí nemají. Cesta do Kandy trvala téměř 6 hodin, protože jsem cestovala den před Novým rokem, který se zde slaví v dubnu a je to pravděpodobně největší událost, která mi dost komplikovala život, takže provoz byl naprosto neuvěřitelný. Autobus občas zastaví na delší dobu, je teda možné zaskočit si na WC (nicméně přiznejme si zcela po pravdě, že pánové to v tomto ohledu budou mít 100x jednodušší, zatímco dámy si velice dobře potrénují výdrž, vůli a močový měchýř), nicméně pro nás bylo dost obtížné rozpoznat, kdy taková přestávka nastala :) Je totiž těžko odhadovat, zda si řidič jen skočil pro noviny nebo zda se hodlá zdržet po delší dobu. V souvislosti s tím je dobré zmínit, že narozdíl od vlaků u autobusů nikde nenajdete něco jako jízdní řád. Pokud se však dostanete kdekoli na Srí Lance na autobusové nádraží, místní Vám okamžitě řeknou odkud a kdy autobus z nádraží pojede (nechápu, jako to bez těch řádů vědí? :D) a jsou v tomto strašně moc ochotní. Zároveň je dobré zmínit, že byste na autobus měli čekat pokud možno s předstihem, jsou totiž neskutečně přeplněné a kdo dřív přijde....ono stát 6 hodin v neklimatizovaném autobuse je docela o hubu:)



Výhodou je, že v autobuse seženete cokoli. Po celou dobu cesty do něj naskakují prodejci s pitím, novinami a svačinkami v podobě roti, vařené kukuřice nebo pečiva plněného rybím masem, krevetami nebo bombastickou zeleninovou pikantní náplní. To vše za pár šestek :) Hlad je tak jedna z mála věcí ,která vás po cestě nebude sužovat :) Autobusové nádraží v Kandy je dost chaotické (přece je je to důležité město), ale přímo u něj je pošta, odkud můžete poslat pohledy:) a kousek pěšky od něj je i vlakové nádraží, odkud se dostanete do všech koutů země. U autobusů je ještě dobré zmínit, že lístek si nekupujete předem ani u řidiče při nastuování. V průběhu cesty se zvedne "výběrčí", jehož úkolem je prodrat se davem a vybrat od cestujících peníze. Tu práci mu nezávidím :)

V Kandy doporučuju aspoň krátkou procházku kolem jezera Kandy lake. Ale bacha na opice, zrovna tady jich bylo dost:)


Po dlouhé cestě jsem v Kandy ocenila indickou restauraci. K indické kuchyni mají na Srí Lance blízko, takže na podobnou restauraci narazíte v každém větším městě. A pak si můžete pochutnat třeba na naanu s paneerem.


Co nesmíte za žádnou cenu vynechat, je Chrám Buddhova zubu (Sri Dalada Maligawa), který je...dechberoucí. Posuďte sami, před vstupem však nezapomeňte (bez ohledu na to, zda jste mužem či ženou) na dlouhé kalhoty a zahalená ramena. A dovnitř chrámu pak můžete jedině bosí:


 Hlavní svatyně a nádvoří buneníků:


Protože jsem chrám navštívila v předvečer Nového roku, byla zde spousta místních buddhistů, kteří vytvořili téměř nekonečnou řadu lidí, kteří chtěli na malou chvilku zahlédnout posvátnou relikvii, tj. právě Buddhův zub. Není zde totiž vystavený trvale, ale vystaví ho vždy jen krátce několikrát denně. Davové šílenství jsem si odpustila (přece jen pro mě tato relikvie nemá takový význam, jako právě pro místní buddhisty) a zaměřila jsem se na to, jak se na místě modlí a jaké oběti Buddhovi přináší (obzvlášť lotosové květy jsou překrásné). A povím Vám, sledovat je bylo fantastické:












2 komentáře:

  1. Díky za rady.My jako důchodci dali jižní část loni v říjnu.Zamilovali jsme jsme si prostředí a vytvořili nová přátelství.Letos tam vyrážíme 2.října opět na skoro celý měsíc.Nyní se budeme více přemistovat.Plán máme,čas taky už cítíme,že potřebujeme dobít baterky tamními lidmi.Loni byli všichni úžasní,tak snad to letos klapne taky.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jni, nezbývá mi než v dobrém slova smyslu "závidět" a popřát vám samé skvělé cestovatelské zážitky!

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :)