pondělí 18. června 2018

Jahodová panna cotta

Dezert pro léto a zahradní oslavy jako dělaný.

Co potřebujeme? (5 porcí)
  • třtinový cukr
  • 500-600 g jahod
  • šťávu z 1/2 citrónu
  • 320 ml mléka
  • vanilku
  • 3 plátky želatiny
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • jahody a bazalka na případné dozdobení
Postup:
  1. Jahody očistěte, přepulte a dejte  do mísy společně s citrónovou šťávou a třinovým cukrem dle chuti (část cukru můžete nahradit stévií).
  2. Jahody rozmixujte na hladké pyré.
  3. Polovinu pyré rozdělte do 5 vyšších sklenic a zbytek dejte do lednice.
  4. Do hrnce vlijte mléko, přidejte vanilku a 50 g třtinového cukru. Mléko zahřívejte za stálého míchání na mírném plameni tak, aby se rozpustil cukr, rozhodně vám však nesmí přejít varem. Teplé mléko oddělejte z plotýnky.
  5. Plátky želatiny namočte do studené vody na 4 minuty. Poté z ní vodu vymačkejte a želatinu dejte do teplého mléka, aby se v něm rozpustila.
  6. Poté mléko přeceďte přes plátýnko v sítku do misky, kterou mějte ve studené vodě. Mléko v misce míchejte, dokud nezchladne a nezačne houstnout.
  7. V misce ušlehejte pomocí mixéru smetanu a poté do ní opatrně zašlehejte pomocí metličky mléko. Smetanu rozdělte do sklenic na vrstvu pyré a dejte ztuhnout do lednice na 4 hodiny.
  8. Zbytek jahodového pyré navrstvěte do sklenic na ztuhlou smetanu.
  9. Panna cottu ozdobte jahodami a lístkem bazalky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)