sobota 5. prosince 2015

Celozrnné medovníčky


Jsem zpět z cest a hlásím se s receptem na vánoční cukroví, když zítra máme druhou adventní neděli:) Mimochodem-je (bez přehánění) fantastické!

Co potřebujeme? (cca 24 kousků)
  • 2 lžíce medu
  • 140 g celozrnné mouky
  • lžičku jedlé sody
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • lžíci másla
  • ořechy na ozdobu
  • bílek na potření
  • 1 žloutek
  • 50 g mascarpone
  • 70- 100 g tvarohu v alobalu
  • 50 g kvalitní čokolády ( s obsahem kakaa min. 70%)
  • na doslazení krému med 
Postup:
  1. Mouku smícháme se sodou, perníkovým kořením a medem. 
  2. Poté do těsta rukama zapracujeme žloutek a máslo. 
  3. Tuhé těsto zabalíme do fólie a necháme jej v chladu odpočívat hodinu a půl.  Vychlazené těsto rozválíme a pomocí formiček vykrajujeme "medovníčky"-já zvolila kytičky.  
  4. Vykrojené medovníčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, zlehka je potřeme bílkem a na každý druhý dáme např.mandli nebo jiné ořechy. Při 180 st. pečeme asi 10 - 12 minut. 
  5. Upečené medovníčky necháme vychladnout. 
  6. Mezitím promícháme mascarpone s rozpuštěnou čokoládou a tvarohem. Podle chuti krém dosladíme medem nebo třtinovým cukrem. 
  7.  Neozdobenou polovinu medovníčků potřeme krémem a přiklopíme je medovníčkem ozdobeným. 
Medovníčky si můžete upéct pár dní před Vánoci, krémem je však potírejte těsně před jejich servírováním. V lednici Vám vydrží i pár dnů...pochybuju ovšem, že je do té doby nesníte:)

TIP: Pokud by vám těsto nechtělo ržet, přidejte ještě trošku másla a kapku mléka ( s ním to ale nesmíte přehnat, aby nebylo těsto mazlavé:)
Inspirace: časopis F.O.O.D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)