Jsem zpět z cest a hlásím se s receptem na vánoční cukroví, když zítra máme druhou adventní neděli:) Mimochodem-je (bez přehánění) fantastické!
Co potřebujeme? (cca 24 kousků)
- 2 lžíce medu
- 140 g celozrnné mouky
- lžičku jedlé sody
- 1/2 lžičky perníkového koření
- lžíci másla
- ořechy na ozdobu
- bílek na potření
- 1 žloutek
- 50 g mascarpone
- 70- 100 g tvarohu v alobalu
- 50 g kvalitní čokolády ( s obsahem kakaa min. 70%)
- na doslazení krému med
- Mouku smícháme se sodou, perníkovým kořením a medem.
- Poté do těsta rukama zapracujeme žloutek a máslo.
- Tuhé těsto zabalíme do fólie a necháme jej v chladu odpočívat hodinu a půl. Vychlazené těsto rozválíme a pomocí formiček vykrajujeme "medovníčky"-já zvolila kytičky.
- Vykrojené medovníčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, zlehka je potřeme bílkem a na každý druhý dáme např.mandli nebo jiné ořechy. Při 180 st. pečeme asi 10 - 12 minut.
- Upečené medovníčky necháme vychladnout.
- Mezitím promícháme mascarpone s rozpuštěnou čokoládou a tvarohem. Podle chuti krém dosladíme medem nebo třtinovým cukrem.
- Neozdobenou polovinu medovníčků potřeme krémem a přiklopíme je medovníčkem ozdobeným.
Medovníčky si můžete upéct pár dní před Vánoci, krémem je však potírejte těsně před jejich servírováním. V lednici Vám vydrží i pár dnů...pochybuju ovšem, že je do té doby nesníte:)
TIP: Pokud by vám těsto nechtělo ržet, přidejte ještě trošku másla a kapku mléka ( s ním to ale nesmíte přehnat, aby nebylo těsto mazlavé:)
Inspirace: časopis F.O.O.D
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)