Jáhelný koláč s fazolemi adzuki
Poslední dobou se můžu po jáhelných koláčích utlouct nejen já,ale i zbytek rodiny:) Kombinace fazolí mě ve sladkém dezertu zpočátku nelákala, ale není potřeba se jich bát, nikdo je v koláči nepoznal. K tomuto malému experimentu jsem se nechala inspirovat pořadem Tescoma s chutí:)
-
250 g fazole adzuki
-
300 g jáhly
-
300 ml mléko
-
400 ml voda
-
med podle potřeby
-
600 ml jablečný džus
-
agar-agar
-
3 jablka
-
3 lžíce kokos
Jáhly třikrát spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké a
uvaříme
je v mléce, dokud nevznikne hustá kaše. Tu odstavíme z plotny a vmícháme do ní podle chuti
med a kokos. Jáhlový korpus ihned (nečekáme až vychladne) předěláme do dortové
formy a rovnoměrně ho rozetřeme.Fazole ( jeden den předem namočené!) uvaříme doměkka ve vodě s
džusem. Asi 15 minut před koncem k nim přidáme nastrouhaná jablka. Po
15ti minutách vše pořádně rozmixujeme ponorným mixérem, osladíme medem a
zahustíme sáčkem agaru (asi 7g). Po přidání agaru je nutné, aby celá
směs za stálého míchání znovu prošla varem. Potom ji už jen vlijeme na
jáhelný korpus a rozetřeme.Koláč necháme zatuhnout a cca po 2 hodinách můžeme začít ochutnávat.
tento recept vypadá taky úžasně, hned si ho ukládám, vůbec si teda nedokážu představit, jak asi chutná, ale všechny suroviny mám na něj doma, takže ho musím zkusit :-)
OdpovědětVymazatje fakt, ze jsem z tech fazoli take byla nesva. Ale ve vysledku skutecne clovek na chuti nic nepozna, nepusobi to nijak rusive. Kolac jsem schvalne dala vyzkouset vice lidem a ani jeden neuhodl,ze je z fazoli:) Takze s chuti do toho!
Vymazat