Jednoduché, zdravé a vynikající. Klasické špízy jsou v tomto případě vylepšeny limetkovou marinádou a především vynikajícím rajčatovým čatní. Pokud se bojíte pikantnosti, uberte na zázvoru (úplně jej však pokud možno nevynechávejte) a chilli papričce.
Co potřebujeme? (4 porce)
- třtinový cukr
- kůru a šťávu ze 2 limetek
- sůl, pepř
- 3 stroužky česneku
- olej
- 2 lžičky sójové omáčky
- 4 kuřecí prsní řízky
- 4 hrsti oblíbeného salátu nebo salátové směsi
- 1 cibuli
- 600 g rajčat
- hrst rozinek
- 1 střední jablko
- kousek zázvoru
- 1 chilli papričku
- 2 hřebíčky
- 150 ml vinného octa
- bramborovou kaši k podávání
- Česnek nastrouhejte najemno a promíchejte jej s nastrouhanou limetkovou kůrou, solí, pepřem, sójovou omáčkou, limetkovou šťávou, 2 lžícemi oleje a lžičkou třtinového cukru. Do takto připravené mariády vložíme na kousky nakrájená kuřecí prsa. Nechte odležet alespoň 2 hodiny.
- Mezitím si připravte čatní, Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky a dejte je do hluboké pánve. Přidejte půl lžičky soli a nechte 30 minut odležet.
- Poté k rajčatům přidejte nahrubo nastrouhané jablko, rozinky, najemno nasekanou chilli papričku a najemno nastrouhaný zázvor. Nakonec přidejte hřebíčky a vše zalijte octem. Přiveďte směs k varu a přidejte do ní lžíci třtinového cukru. Za občasného promíchání vařte na mírném plameni cca 15 min, dokud rajčata nezměknou. Poté čatní předělejte do čistých skleniček, uzavřete je a otočte dnem vzhůru. Nechejte vychladnout.
- Maso vyndejte z marinády a napíchejte jej na špízové jehly (nebo obyčejné špejle). Špízy opečte na grilu nebo grilovací pánvi ze včech stran, v průběhu opékání je potírejte marinádou.
- Špízy podávejte se salátem, bramborovou kaší a čatní.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)