S první adventní nedělí Vám připomínám, že pokud ani u vás nemohou Vánoce proběhnout bez "vaječňáku", je ideální čas vrhnout se na jeho přípravu, aby se mohl v lednici pořádně rozležet.
Co potřebujeme( 1 cca litrová sklenice):
- 200 g cukru moučka
- 6 žloutků
- 500 ml 12% smetany na vaření
- 300 ml třtinového rumu
- 1 vanilku
- Do rendlíku vlij smetanu.
- Vanilkový lusk podélně rozřízni a nožem z něj vyškrábni semínka. Ta přidej do rendlíku ke smetaně i s luskem.
- Přiveď smetanu k varu, poté rendlík úplně oddělej z plotny a nech vše 1 hodinu odležet. Poté ze smetany vyjmi prázdný lusk.
- Žloutky vyšlehej s cukrem do pěny a poté k nim přilij odleželou smetanu. Metlličkou pečlivě prošlehej. Nakonec vmíchej rum.
- Koňak přelij do čisté láhve a nech ho cca 4 týdny odležet v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)