neděle 1. prosince 2019

Vaječný koňak podruhé



S první adventní nedělí Vám připomínám, že pokud ani u vás nemohou Vánoce proběhnout bez "vaječňáku", je ideální čas vrhnout se na jeho přípravu, aby se mohl v lednici pořádně rozležet.

Co potřebujeme( 1 cca litrová sklenice):
  • 200 g cukru moučka
  • 6 žloutků
  • 500 ml 12% smetany na vaření
  • 300 ml třtinového rumu
  • 1 vanilku
Postup:
  1.  Do rendlíku vlij smetanu.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízni a nožem z něj vyškrábni semínka. Ta přidej do rendlíku ke smetaně i s luskem.
  3. Přiveď smetanu k varu, poté rendlík úplně oddělej z plotny a nech vše 1 hodinu odležet. Poté ze smetany vyjmi prázdný lusk.
  4. Žloutky vyšlehej s cukrem do pěny a poté k nim přilij odleželou smetanu. Metlličkou pečlivě prošlehej. Nakonec vmíchej rum.
  5. Koňak přelij do čisté láhve a nech ho cca 4 týdny odležet v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)