Co potřebujeme ?(4-6 porcí):
- 400 g sushi rýže (my jsme nakupovali ve specializované prodejně, kde bylo vše levnější. Suroviny ale najdete i v Albertu anebo Bille... a nebojte, vítr v peněžence mít nebudete:)
- 80 ml sushi octa
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- avokádo
- surimy
- citrónovou šťávu
- okurku
- plátky řasy nori
- (light) majonézu
- Nejprve si připravíme rýži - dáme ji do sítka a propláchneme ji pod tekoucí studenou vodou. Rýži proplachujeme, dokud z ní neodtéká čirá voda (cca 3 minuty). Poté ji dáme do hrnce, zalijeme ji 750 ml vody a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme a pod pokličkou ji vaříme 10 minut. Po deseti minutách hrnec odstavíme z plotny a necháme jej odstát dalších 10 min. V misce si smícháme cukr se solí a octem, promícháme, aby se vše rozpustilo a tuto tekutinu vlijeme do rýže a opatrně ji promícháme. Rýži potom dáme na plech nebo do velké mísy a necháme ji úplně vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplně maki rolek. Surimy rozmrazíme a pokapame jej citr. šťávou, okurku oloupeme a nakrájíme ji na dlouhé špalíčky. Avokádo podélně rozřízneme a zbavíme jej pecky. Pomocí lžíce pak dužinu oddělíme od slupky. Dužinu avokáda (nekupujte avokádo ani příliš měkké-přezrálé, ani tvrdé- nezralé. Sáhněte po nějakém mezi:) nakrájíme na dlouhé pásky.
- Na bambusovou podložku si dáme plátek řasy (lesklou stranou dolů!) a pomocí lžičky na něj rovnoměrně navrstvíme připravenou rýži. U horního okraje necháme volné místo (cca 2- 3 cm).
4. Na spodní okraj naneseme trochu majonézy, na ni dáme připravenou náplň (můžete zvolit buď jen avokádo, okurku nebo surimy, popř. je můžete různě kombinovat). Horní volný okraj potřeme vodou a pomocí podložky řasu pevně srolujeme.
5. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechnu rýži. Hotové rolky nakrájíme navlhčeným nožem na menší kousky. Sushi podáváme s wasabi a sójovou omáčkou. Gurmáni i se zázvorem :).Dobrou chuť!
P.S. Troufnete si na sushi? Nebo jste už zběhlí sushi mistři? :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)