úterý 30. března 2021

Špaldové jidáše

 

Pokud jidáše posnídáte na zelený čtvrtek s medem před východem slunce, posilníte prý zdraví. A to by se letos mohlo hodit, co říkáte? I kdyby tento záměr nevyšel, pochutnáte si. Já je mám ráda s marmeládou, s jogurtem nebo farmářským kefírem.


Co potřebujeme? (cca velkých 12 kousků, cca 16 menších)

  • 35 g třtinového cukru + lžičku do kvásku
  • 35 g erythritolu (lze nahradit třtinovým cukrem)
  • pár kapek kvalitního vanilkového extraktu (není nutné)
  • kůru z 1 citronu
  • 30 g droždí 
  • 500 g hladké špaldové mouky (tentokrát jsem použila mouku z Lidlu, super je i Pernerka, popř. použij jakoukoli svou osvědčenou)
  • 200 ml mléka
  • 60 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • med na potření-není nutné
Postup:

  1. Droždí rozdrob do velkého hrnku, přidej lžičku třtinového cukru, lžíci z odváženého množství mouky a 100 ml vlažného mléka. Promíchej a na teplém místě nech vzejít kvásek, zabere to maximálně 10 minut.
  2. Do mísy dej mouku, erythritol, najemno nastrouhanou citronovou kůru, třtinový cukr a špetku soli.
  3. Dále k mouce přidej žloutky rozmíchané ve zbylém mléce s vanilkovým extraktem, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. Zpracuj hladké těsto, mně tohle ulehčuje robot :)
  4. Těsto zakryj v míse utěrkou a nech ho kynout 50-60 minut.
  5. Troubu předehřej na 170 st.
  6. Těsto si rozděl na zhruba stejné kousky (záleží, jak moc velké jidáše chceš, nezapomeň, že nakynou, já si je udělala zbytečně velké :) a z každého kousku vyválej pramen, který poté stoč do libovolného tvaru. Tradiční je S, které vidíš na fotografii, které má připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš po zradě Ježíše. Fantazii se ale meze nekladou :)
  7. Jidáše dej na plech vyložený pečícím papírem a nech je dokynout ještě 20 minut. Poté je pomocí mašlovačky potři rozšlehaným vejcem.
  8. Dej plech do předehřáté trouby a peč dozlatova, cca 20 minut. Pokud chceš, tak ještě teplé jidáše po vytažení z trouby potři medem, není to však nezbytné.

2 komentáře:

Děkuji za vaše komentáře :)