Co takhle vyměnit obligátní ovesnou kaši nebo vajíčka za makovník?
Co potřebujeme? (1 velký závin)
- 250 g špaldové mouky
- 90 ml polotučného mléka
- špetku soli
- 1 vejce
- 15 g čerstvého droždí
- lžíci třtinového cukru
- 30 g změklého másla
- 200 g mletého máku
- cca 300 ml mléka
- 2 lžíce povidel
- třtinový cukr nebo erythritolu
- Do vlažného mléka (90 ml) přidej třtinový cukr a lžíci z odváženého množství špaldové mouky. Promíchej a přidej rozdrobené droždí. Opět promíchej a na teplém místě nech vzejít kvásek (cca 10 min).
- Mouku dej do mísy, přidej vejce, špetku soli, změklé máslo a vzešlý kvásek.
- Pomocí robotu a hnětacího háku zpracuj těsto. Samozřejmě to zvládneš i ručním hnětením, toto těsto je ale tužší, takže počítej s tím, že si cca 10 minut pěkně mákneš:)
- Těsto v míse zakryj utěrkou a nech ho na teplém místě kynout 45 minut.
- Mezitím si připrav makovou náplň. Do menšího hrnce dej mletý mák, povidla, mléko a dle chuti zvolené sladidlo. Vař na mírném plameni za stálého promíchávání do zhoustnutí náplně.
- Hotovou náplň odstav z plotny a nech ji vychladnout.
- Vykynuté těsto přesuň na pomoučenou pracovní desku a vyválej ho do obdélníkového tvaru.
- Vyválené těsto potři makovou náplní, všechny okraje ponech volné, aby ti náplň při stočení závinu zbytečně nevytekla.
- Potřený závin opatrně zaviň, okraje k sobě dobře přitiskni. Poté jej opatrně přenes na plech vyložený pečícím papírem, spojem ho dej dolů.
- Závin přikryj utěrkou a nech ho na plechu kynout dalších 40 minut.
- Troubu předehřej na 160 st.
- Pokud chceš, můžeš závin před pečením potřít rozšlehaným vejcem, není to však nutné. Peč ho ve vyhřáté troubě cca 35-40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)