čtvrtek 11. března 2021

Špaldový makový závin


Co takhle vyměnit obligátní ovesnou kaši nebo vajíčka za makovník? 

Co potřebujeme? (1 velký závin)
  • 250 g špaldové mouky
  • 90 ml polotučného mléka
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 15 g čerstvého droždí
  • lžíci třtinového cukru
  • 30 g změklého másla
  • 200 g mletého máku
  • cca 300 ml mléka
  • 2 lžíce povidel
  • třtinový cukr nebo erythritolu
Postup:
  1. Do vlažného mléka (90 ml) přidej třtinový cukr a lžíci z odváženého množství špaldové mouky. Promíchej a přidej rozdrobené droždí. Opět promíchej a na teplém místě nech vzejít kvásek (cca 10 min).
  2. Mouku dej do mísy, přidej vejce, špetku soli, změklé máslo a vzešlý kvásek.
  3. Pomocí robotu a hnětacího háku zpracuj těsto. Samozřejmě to zvládneš i ručním hnětením, toto těsto je ale tužší, takže počítej s tím, že si cca 10 minut pěkně mákneš:)
  4. Těsto v míse zakryj utěrkou a nech ho na teplém místě kynout 45 minut.
  5. Mezitím si připrav makovou náplň. Do menšího hrnce dej mletý mák, povidla, mléko a dle chuti zvolené sladidlo. Vař na mírném plameni za stálého promíchávání do zhoustnutí náplně.
  6. Hotovou náplň odstav z plotny a nech ji vychladnout.
  7. Vykynuté těsto přesuň na pomoučenou pracovní desku a vyválej ho do obdélníkového tvaru.  
  8. Vyválené těsto potři makovou náplní, všechny okraje ponech volné, aby ti náplň při stočení závinu zbytečně nevytekla.
  9. Potřený závin opatrně zaviň, okraje k sobě dobře přitiskni. Poté jej opatrně přenes na plech vyložený pečícím papírem, spojem ho dej dolů.
  10. Závin přikryj utěrkou a nech ho na plechu kynout dalších 40 minut.
  11. Troubu předehřej na 160 st.
  12. Pokud chceš, můžeš závin před pečením potřít rozšlehaným vejcem, není to však nutné. Peč ho ve vyhřáté troubě cca 35-40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)