Letošní Velikonoce budou opět takové smutné, bez většiny tradic, v mnoha případech i bez možnosti navštívit své blízké. Pevně doufám, že je to naposledy, takže si společně upečeme mazanec a v rámci možností si tyto svátky vychutnáme. Držte se.
Co potřebujeme? (1 mazanec)
- 2 žloutky
- 1 bílek na potření
- 320 g celozrnné špaldové mouky
- 180 ml polotučného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 80 g másla
- velkou hrst rozinek
- 50 g třtinového cukru
- špetku soli
- 50 g mandlových lupínků
- Rozinky namoč do vody alespoň na 30 minut. Poté je slij a nech je okapat.
- Do hrnku dej 4 lžíce vlažného (ne horkého) mléka , lžíci z odváženého množství mouky a lžíci z odváženého množství cukru. Do hrnku rozdrob droždí, vše promíchej a na teplém místě nech vzejít kvásek.
- V misce prošlehej žloutky se zbylým třtinovým cukrem a špetkou soli.
- Ke žloutkům prosej špaldovou mouku , zbylé mléko, změklé máslo , okapané rozinky a vzešlý kvásek. Rukama zpracuj kompaktní těsto a poté ho vytvaruj do tvaru mazance.
- Mazanec dej na plech vyložený pečícím papírem a poté ho přikryj čistou utěrkou. Na teplém místě ho nech vykynout, cca 40 - 70 minut v závislosti na teplotě.
- Troubu předehřej na 180 st.
- Vykynutý mazanec nařízni nahoře do kříže, potři ho bílkem a posyp mandlemi.
- Mazanec upeč dozlatova, cca 40-45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)