čtvrtek 18. března 2021

Špaldový mazanec

 

Letošní Velikonoce budou opět takové smutné, bez většiny tradic, v mnoha případech i bez možnosti navštívit své blízké. Pevně doufám, že je to naposledy, takže si společně upečeme mazanec a v rámci možností si tyto svátky vychutnáme. Držte se.

Co potřebujeme? (1 mazanec)

  • 2 žloutky
  • 1 bílek na potření
  • 320 g celozrnné špaldové mouky
  • 180 ml polotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 80 g másla
  • velkou hrst rozinek
  • 50 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 50 g mandlových lupínků
Postup:

  1. Rozinky namoč do vody alespoň na 30 minut. Poté je slij a nech je okapat.
  2. Do hrnku dej 4 lžíce vlažného (ne horkého) mléka , lžíci z odváženého množství mouky a lžíci z odváženého množství cukru. Do hrnku rozdrob droždí, vše promíchej a na teplém místě nech vzejít kvásek.
  3. V misce prošlehej žloutky se zbylým třtinovým cukrem a špetkou soli. 
  4. Ke žloutkům prosej špaldovou mouku , zbylé mléko, změklé máslo , okapané rozinky a vzešlý kvásek. Rukama zpracuj kompaktní těsto a poté ho vytvaruj do tvaru mazance.
  5. Mazanec dej na plech vyložený pečícím papírem a poté ho přikryj čistou utěrkou. Na teplém místě ho nech vykynout, cca 40 - 70 minut v závislosti na teplotě.
  6. Troubu předehřej na 180 st.
  7. Vykynutý mazanec nařízni nahoře do kříže, potři ho bílkem a posyp mandlemi.
  8. Mazanec upeč dozlatova, cca 40-45 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)