čtvrtek 6. října 2016

Brynzové pirožky



Nedávno jsem se vrátila z výletu na Slovensko, takže si na něj takto na talíři zavzpomínám. A vám doporučuju to samé (pirožky i výlet:)
Co potřebujeme? (4 porce)
  • 1 vejce
  • pepř
  • špetku soli
  • 350 g brambor
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g brynzy
  • nízkotučnou smetanu
  • pažitku
Postup:
  1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce.
  2. Jakmile brambory vychladnou, oloupeme je a nastrouháme je najemno.
  3. Z nastrouhaných brambor si dáme 5 lžic stranou a zbylé brambory smícháme s moukou, vajíčkem a solí. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidáváme do směsi postupně mléko (max. 200 ml), záleží na typu použité mouky.Je-li konzistence v pořádku, mléka vůbec nepoužijeme.
  4. Brynzu promícháme s pěti lžícemi odložených brambor. NESOLÍME, pouze opepříme.
  5. Bramborové těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Do každého dáme trochu brynzové náplně, přehneme na polovinu a okraje k sobě pevně přitlačíme.
  6. Připravené pirohy vhodíme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu, povaříme je ještě 3 minuty a poté je pomocí děrované naběračky vyndáme.
  7. Pirohy podáváme zakápnuté lehce osolenou smetanou smíchanou s pokrájenou pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)