Nedávno jsem se vrátila z výletu na Slovensko, takže si na něj takto na talíři zavzpomínám. A vám doporučuju to samé (pirožky i výlet:)
Co potřebujeme? (4 porce)
- 1 vejce
- pepř
- špetku soli
- 350 g brambor
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g brynzy
- nízkotučnou smetanu
- pažitku
- Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce.
- Jakmile brambory vychladnou, oloupeme je a nastrouháme je najemno.
- Z nastrouhaných brambor si dáme 5 lžic stranou a zbylé brambory smícháme s moukou, vajíčkem a solí. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidáváme do směsi postupně mléko (max. 200 ml), záleží na typu použité mouky.Je-li konzistence v pořádku, mléka vůbec nepoužijeme.
- Brynzu promícháme s pěti lžícemi odložených brambor. NESOLÍME, pouze opepříme.
- Bramborové těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Do každého dáme trochu brynzové náplně, přehneme na polovinu a okraje k sobě pevně přitlačíme.
- Připravené pirohy vhodíme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu, povaříme je ještě 3 minuty a poté je pomocí děrované naběračky vyndáme.
- Pirohy podáváme zakápnuté lehce osolenou smetanou smíchanou s pokrájenou pažitkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)