úterý 13. prosince 2016

Madlenky



Madlenky vznikly v Lotrinsku, kde je komorná upekla králi. Chutnaly mu natolik, že je po ní pojmenoval a já se mu ani nedivím, jsou krásně voňavé. Pokud budete madlenky dělat poprvé, nenechte se rozhodit řídkým těstem, je žádoucí:)
Co potřebujeme? (cca 30 kousků)
  • 85 g rozpuštěného a zchladlého másla + trochu na vymazání formiček
  • lžičku kypřícího prášku
  • 160 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 85 g jemného krupicového cukru
  • špetku soli
  • lžičku vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
  • moučkový cukr na poprášení
Postup:
  1. Troubu předehřejeme na 190 st.
  2. Formy na madlenky (formy na tlapky) vymažte máslem.
  3. Mouku prosejeme s kypřícím práškem.
  4. Pomocí elektrického šlehače vyšleháme vejce s cukrem a solí do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá (zabere to cca 5-7 minut).
  5. Vmícháme vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
  6. Postupně, po čtvrtinách, zapracujeme mouku a máslo. Těsto necháme 10 minut odležet v lednici (déle ne!).
  7. Těsto pomocí lžičky přesuneme do vymazaných formiček, plňte je do 3/4.
  8. Naplněnými formičkami jemně klepneme o podložku, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
  9. Na plechu vložíme formičky do trouby a pečeme 12-15 minut. Uprostřed pečení plech otočíme předkem dozadu. (Upečené madlenky poznáte tak, že do nich píchnete špejlí a ta bude čistá).
  10. Po upečení madlenky vyklepneme z formiček a necháme je vychladnout. Před podáváním je můžeme pocukrovat.




Inspirace: Apetit, Vánoce

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)