Madlenky vznikly v Lotrinsku, kde je komorná upekla králi. Chutnaly mu natolik, že je po ní pojmenoval a já se mu ani nedivím, jsou krásně voňavé. Pokud budete madlenky dělat poprvé, nenechte se rozhodit řídkým těstem, je žádoucí:)
Co potřebujeme? (cca 30 kousků)- 85 g rozpuštěného a zchladlého másla + trochu na vymazání formiček
- lžičku kypřícího prášku
- 160 g hladké mouky
- 2 vejce
- 85 g jemného krupicového cukru
- špetku soli
- lžičku vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 biocitrónu
- moučkový cukr na poprášení
- Troubu předehřejeme na 190 st.
- Formy na madlenky (formy na tlapky) vymažte máslem.
- Mouku prosejeme s kypřícím práškem.
- Pomocí elektrického šlehače vyšleháme vejce s cukrem a solí do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá (zabere to cca 5-7 minut).
- Vmícháme vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
- Postupně, po čtvrtinách, zapracujeme mouku a máslo. Těsto necháme 10 minut odležet v lednici (déle ne!).
- Těsto pomocí lžičky přesuneme do vymazaných formiček, plňte je do 3/4.
- Naplněnými formičkami jemně klepneme o podložku, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
- Na plechu vložíme formičky do trouby a pečeme 12-15 minut. Uprostřed pečení plech otočíme předkem dozadu. (Upečené madlenky poznáte tak, že do nich píchnete špejlí a ta bude čistá).
- Po upečení madlenky vyklepneme z formiček a necháme je vychladnout. Před podáváním je můžeme pocukrovat.
Inspirace: Apetit, Vánoce
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)