Pojďme po svátcích zase trošku ozdravit jídelníček.
Co potřebujeme (3-4 porce)?
- menší celer
- 1 kuře
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- 5 mrkví
- šťávu ze 2 citrónů
- 3 střední jablka
- 3 cibule
- brambory dle chuti (uvidíte sami, kolik se vám jich do pekáče vleze)
- 2 lžičky sójové omáčky
- 3 lžíce oleje
- bazalku
- lžíci hořčice
- lžičku oblíbeného koření na kuře (používám směs Mexiko od Antonína)
- Nejdřív ze všeho si připravte marinádu: z citronů vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olejem, natrhanou (či sušenou) bazalkou, sójovou omáčkou, hořčicí a vašim oblíbeným kořením na kuře.
- Zeleninu očistěte a oloupejte.
- Brambory vydrhněte a nakrájejte je na čtvrtky.
- Celer nakrájejte na plátky, mrkev a cibuli na tenká kolečka.
- Všechnu zeleninu (vč. brambor) promíchejte ve velké míse s 2/3 marinády. Trochu ji taky osolte a opepřete.
- Troubu si rozehřejte na 200 st.
- Kuře osolte a potřete jej zbylou marinádou.
- Připravenou zeleninu dejte do hlubšího pekáče a posypte ji česnekem nakrájeným na plátky.
- Na zeleninu dejte na plátky nakrájená jablka a nahoru položte kuře.
- Pekáč přikryjte a dejte do trouby. Pečte při 200 st. do změknutí masa (cca 40 minut). Poté pekáč odkryjte a ještě chvíli kuře pečte, nechejte jej trochu zezlátnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)