pátek 6. ledna 2017

Kuře na řecký způsob



Pojďme po svátcích zase trošku ozdravit jídelníček.

Co potřebujeme (3-4 porce)?
  • menší celer
  • 1 kuře
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • 5 mrkví
  • šťávu ze 2 citrónů
  • 3 střední jablka
  • 3 cibule
  • brambory dle chuti (uvidíte sami, kolik se vám jich do pekáče vleze)
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • bazalku
  • lžíci hořčice
  • lžičku oblíbeného koření na kuře (používám směs Mexiko od Antonína)
Postup:
  1. Nejdřív ze všeho si připravte marinádu: z citronů vymačkejte šťávu a smíchejte ji s olejem, natrhanou (či sušenou) bazalkou, sójovou omáčkou, hořčicí a vašim oblíbeným kořením na kuře.
  2. Zeleninu očistěte a oloupejte.
  3. Brambory vydrhněte a nakrájejte je na čtvrtky.
  4. Celer nakrájejte na plátky, mrkev a cibuli na tenká kolečka.
  5. Všechnu zeleninu (vč. brambor) promíchejte ve velké míse s 2/3 marinády. Trochu ji taky osolte a opepřete.
  6. Troubu si rozehřejte na 200 st.
  7. Kuře osolte a potřete jej zbylou marinádou.
  8. Připravenou zeleninu dejte do hlubšího pekáče a posypte ji česnekem nakrájeným na plátky.
  9. Na zeleninu dejte na plátky nakrájená jablka a nahoru položte kuře.
  10. Pekáč přikryjte a dejte do trouby. Pečte při 200 st. do změknutí masa (cca 40 minut). Poté pekáč odkryjte a ještě chvíli kuře pečte, nechejte jej trochu zezlátnout.
Tip: Pokud máte spíše menší pekáček, upečte si brambory zvlášť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)