Pokud byste nevěděli co s chřestem, toto je úplně základní způsob úpravy, který zvládne každý.
Co potřebujeme? (2-3 porce)- svazek zeleného chřestu
- sůl, pepř
- kousek másla
- plátky eidamu/goudy
- plátky kvalitní kuřecí šunky s vysokým podílem masa
- volské oko k podávání, popř. pečivo
- Z chřestu odkrojte jeho spodní část a pomocí škrabky ho ze 2/3 oloupejte (není třeba loupat hlavičku a stonek pod ní).
- Očištěný chřest poté vhoďte do vroucí osolené vody a nechejte jej povařit 4 minuty. Poté jej z vody vyndejte a okamžitě jej zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Na sítku nechejte chřest pořádně okapat.
- Mezitím si velkou zapékací mísu zlehka vymažte máslem, aby se vám chřest při pečení nepřichytil.
- Každý stonek chřestu obalte přepůleným plátkem šunky a takto připravené je vyskládejte do misky vedle sebe. V zapékací misce je na závěr poklaďte plátky sýra tak, aby hlavičky zůstaly nezakryté. Osolte, opepřete a zapékejte při 200 st. cca 7 minut tak, aby se sýr krásně rozpustil.
- Podávejte s volským okem, popř. kouskem pečiva jako snídani či lehkou večeři.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)