pondělí 19. června 2017

Chřest zapečený se šunkou a sýrem

Pokud byste nevěděli co s chřestem, toto je úplně základní způsob úpravy, který zvládne každý.
Co potřebujeme? (2-3 porce)
  • svazek zeleného chřestu
  • sůl, pepř
  • kousek másla
  • plátky eidamu/goudy
  • plátky kvalitní kuřecí šunky s vysokým podílem masa
  • volské oko k podávání, popř. pečivo
Postup:
  1. Z chřestu odkrojte jeho spodní část a pomocí škrabky ho ze 2/3 oloupejte (není třeba loupat hlavičku a stonek pod ní).
  2. Očištěný chřest poté vhoďte do vroucí osolené vody a nechejte jej povařit 4 minuty. Poté jej z vody vyndejte a okamžitě jej zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Na sítku nechejte chřest pořádně okapat.
  3. Mezitím si velkou zapékací mísu zlehka vymažte máslem, aby se vám chřest při pečení nepřichytil.
  4. Každý stonek chřestu obalte přepůleným plátkem šunky a takto připravené je vyskládejte do misky vedle sebe. V zapékací misce je na závěr poklaďte plátky sýra tak, aby hlavičky zůstaly nezakryté. Osolte, opepřete a zapékejte při 200 st. cca 7 minut tak, aby se sýr krásně rozpustil.
  5. Podávejte s volským okem, popř. kouskem pečiva jako snídani či lehkou večeři.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)