pátek 7. října 2022

Krkonošské kyselo

 

Pro přípravu téhle skvělé a netradiční polévky budeš potřebovat žitný kvásek.


Co potřebujeme? (3-4 porce)

  • 200 g žitného kvásku
  • 1 velkou cibuli
  • sůl, pepř a kmín
  • 3 vejce
  • 1 litr vody
  • 4 velké brambory
  • kousek másla
  • hrst sušených hub
Postup:

  1. S přípravou kvásku musíš začít večer předem- 30 g kvásku z lednice v misce míchej se 100 g žitné mouky a 100 g vody . Promíchej, přikryj misku igelitovým sáčkem a nech jej stát na kuchyňské lince 10-12 hodin.
  2. Ráno si odeber zpět do skleničky do lednice 30 g kvásku.
  3. Zbylých 200 g kvásku dobře rozmíchej v 1 litru vlažné vody, přidej kmín, sůl, pepř a sušené houby. Přiveď k varu, poté plamen stáhni a vař do změknutí hub (cca 15 minut). Polévku sem tam promíchej, kvásek by se jinak mohl odspodu připalovat.
  4. Brambory oloupej, omyj, nakrájej na kostky velikosti sousta a uvař je v mírně osolené vodě doměkka. Poté je zceď.
  5. Cibuli si nakrájej na kostičky a osmahni ji na pánvi dozlatova na másle. Poté přidej  rozklepnutá vejce, trochu je osol a opepři a umíchej je.
  6. Do misky dej uvařené brambory, zalij je kyselem a poté přidej míchaná vajíčka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)