pátek 25. září 2020

Dýňová polévka s čočkou beluga

 


Podzim a upršené počasí si člověk musí trochu zpříjemnit. Pokud ti nevadí ostré, doporučuju do polévky přidat i chilli papričku.

Co potřebujeme?
(4-5 porcí)
  • 1 dýni hokkaido
  • lžíci najemno nastrouhaného zázvoru
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky najemno nastrouhaného česneku
  • kurkumu (cca lžičku)
  • ghí
  • 1 cibuli
  • cca 500 ml zeleninového vývaru, případně další na zředění
  • 2 šálky uvařené čočky beluga
  • 1 bobkový list
  • 3 větší mrkve
  • 3 lžíce umeocta
  • miso pastu (ale tu můžeš vynechat)
Postup:
  1. Dýni omyj, osuš, vydlabej a nakrájej ji na kostky.
  2. Mrkev očisti a nakrájej ji na kolečka. 
  3. Cibuli nakrájej nadrobno a orestuj ji na ghí ve větším hrnci dozlatova.
  4. K cibuli přidej mrkev a krátce ji orestuj. Poté přidej najemno nastrouhaný česnek, zázvor, dýni, vývar, lžičku kurkumy a bobkový list. 
  5. Přidej sůl a pepř a přiveď polévku k varu, poté plamen stáhni na střední a za občasného promíchání ji nech vařit cca 30 minut do změknutí dýně.
  6. Z polévky vyndej bobkový list a přidej do ní 1/3 uvařené čočky.
  7. Polévku rozmixuj dohladka, poté do ní přidej zbylou čočku a podle potřeby dolij ještě trochu vývaru podle toho, jak hustou polévku máš rád/a. Nezapomeň, že po uležení polévka ještě trochu zhoustne.
  8. Polévku dochuť solí, pepřem, umeoctem a případně cca lžičkou miso pasty dobře rozpuštěné v troše horké vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)