Vaječný koňak se u nás na Vánoce pije, kam až mi paměť sahá. Dokonce si s ním připíjeme u Štědrovečerní večeře. Není to nic, co by splňovalo trendy "zdravé výživy", ale zrovna u téhle tradice Vás to mrzet nebude, a to ani trošičku. Ať už si ho tedy hodláte připravit pro sebe, nebo jím někoho obdarovat, na jeho výrobu je v následujících dnech pravý čas. Nejlepší je totiž správně uleželý. Tak pojďme na to!
Co potřebujeme? (3 láhve)
- 10 žloutků
- 200 g moučkového cukru
- 800 ml slazeného salka
- 2 vanilkové cukry nebo dřeň z vanilkového lusku
- půl litru tuzemáku
- 500 ml kondenzovaného mléka
- Cukr ušlehejte se žloutky do pěny ve velké hluboké míse.
- Přidejte vanilku nebo vanilkový (ne vaniliový!) cukr, salko, kondenzované mléko a nakonec rum.
- Vše pořádně promíchejte a přelijte koňak do čistých půllitrových lahví.
- Trochu koňaku vám v míse zbyde, rozhodně ho nevylévejte. Počkejte, až si koňak v lahvích sedne (což může trvat i hodinu), a poté lahve dolijte. Do dne D skladujte v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)