sobota 10. února 2018

Krůtí špíz s červenou čočkou

U tohoto receptu jsem se inspirovala  "alberťáckou" kuchařkou. Jako mnoho jejich receptů, obzvlášť teď po změně redaktorky (nic proti Ditě), stojí za vyzkoušení. Maso můžete použít samozřejmě i kuřecí nebo jej vynechat (viz níže).

Co potřebujeme? (4 porce)
  • 200 ml bílého hustého jogurtu (např. Hollandia)
  • 1 lžíci koření garama masala
  • sůl, pepř
  • 500 g červené čočky
  • 500 g krůtích prsou
  • kokosový olej
  • lžičku římského kmínu
  • plechovku kokosového mléka
  • 1 cibuli
  • 200 ml rajčatové passaty
Postup:
  1. Jogurt smíchejte s kořením garam masala a osolte jej.
  2. Čočku namočte na 45 minut do 1, 5 litru studené vody.
  3. Krůtí prsa omyjte a nakrájejte na větší kostky. Ty poté naložte do připravené jogurtové marinády. Nechte odpočívat v lednici alespoň 45 minut a pak je nechte ještě 15 min při pokojové teplotě.
  4. Namočenou čočku slijte a propláchněte.
  5. Na kokosovém oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní římský kmín, čočku, rajčatovou passatu a kokosové mléko.
  6. Za občasného promíchání vařte cirka 15 minut, poté dle chuti dosolte a dopepřete. Zkuste jestli je čočka měkká, a pokud ano, odstavte ji z plotny. Pokud ne, ještě ji chvíli povařte.
  7. Kostky masa napíchněte na špejle nebo špízové jehly a opečte je na grilu/pánvi ze všech stran.
  8. Opečené špízy podávejte s čočkou.
Pro vegetariány si umím představit verzi s kuřízkem, opečeným marinovaným tofu/tempehem, volským okem  či opečeným sýrem halloumi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)