neděle 30. května 2021

Salát Nicoise

 

Nejsem si úplně jistá, jestli se teplejšího počasí v dohledné době dočkáme, ale kdyby náhodou ano, tenhle recept oceníš.

Co potřebujeme? (2 porce)
  • 1-2 vejce
  • 2 menší saláty little gem
  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (po 80 g, kousky, ne drceného)
  • menší hrst černých oliv
  • sůl, pepř
  • 3-4 brambory
  • 2 hrsti (mražených) fazolových lusků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce balzamikového octa
  • lžičku hořčice
  • 1/3 lžičky medu/ čekankového sirupu
Postup:
  1. Brambory omyj a uvař je v osolené vodě ve slupce doměkka.
  2. Vejce uvař na hniličko. Nech je vychladnout a poté je oloupej a nakrájej na čtvrtinky.
  3. Olivy přepul. 
  4. Tuňáka slij a nech ho na sítku vykapat.
  5. Do uzavíratelné skleničky dej olej, ocet, hořčici a med. Sklenici uzavři a protřepej, aby se ingredience propojily.
  6. V menším hrnci přiveď k varu lehce osolenou vodu a vhoď do ní povolené fazolové lusky. Povař je 1-2 minuty, poté je zceď a ihned zchlaď ledovou vodou. Poté je nech na sítku okapat. Pokud by lusky byly příliš dlouhé, můžeš je přepůlit.
  7. Salát omyj, dobře osuš a natrhej ho do dvou misek na kousky velikosti sousta. K salátu přidej fazolky a na kostky nakrájené brambory (pokud chceš, můžeš fazolky a brambory před podáváním trochu ohřát v mikrovlnce), na čtvrtky nakrájené vejce, olivy a kousky tuňáka.
  8. Salát podle chuti osol a opepři, nakonec jej dle chuti zakápni připravenou, znovu protřepanou zálivkou a ihned jej podávej.
  9. Pokud chceš salát sytější, můžeš k němu přidat kousek opečené bagety.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)