neděle 11. července 2021

Špaldová bublanina


 Bublanina je asi nejvděčnější letní buchta. Díky rozmanitosti toho nejlepšího sezónního ovoce je variabilní a nemusíte kvůli ní trávit v kuchyni víc času než je nezbytně nutné. Mám vyzkoušené jahody, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky,  rebarboru, nektarinky, ostružiny, angrešt, rybíz, maliny ale super bylo i mango. Ovoce můžete samozřejmě použít o mražené nebo kompotované.

Co potřebujeme? (1 koláč)
  • ovoce dle chuti a sezóny (cca 400 g)
  • 2 vejce
  • 70 ml řepkového oleje 
  • 400 ml polotučného mléka
  • 400 g špaldové mouky (popř. použij mix 200 g špaldové a 200 g ječné mouky)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 40 g čekankového sirupu
  • 60 g třtinového cukru nebo erythritolu
Postup:
  • Troubu předehřej na 180 st.
  • Nachystej si ovoce-omyj ho, nech ho okapat, vypeckuj jej/odstopkuj přepul či nakrájen na kostky/plátky...
  • Vejce vyšlehej s cukrem/erythritolem a olejem do pěny. Poté přidej mléko a čekankový sirup a opět promíchej metličkou.
  • Do tekuté složky vmíchej prosátou mouku s kypřícím práškem a těsto vlij na plech vyložený pečícím papírem (velikost zvol podle toho, jak moc vysokou bublaninu chceš) a bohatě ho posyp připraveným ovocem. Nešetři na něm, tady rozhodně platí, čím více, tím lépe.
  • Bublaninu vlož do vyhřáté trouby a peč ji dozlatova 35 - 45 minut (závisí to na výšce těsta, že je čas ti napoví test špejlí :).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)