Bublanina je asi nejvděčnější letní buchta. Díky rozmanitosti toho nejlepšího sezónního ovoce je variabilní a nemusíte kvůli ní trávit v kuchyni víc času než je nezbytně nutné. Mám vyzkoušené jahody, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, rebarboru, nektarinky, ostružiny, angrešt, rybíz, maliny ale super bylo i mango. Ovoce můžete samozřejmě použít o mražené nebo kompotované.
Co potřebujeme? (1 koláč)
- ovoce dle chuti a sezóny (cca 400 g)
- 2 vejce
- 70 ml řepkového oleje
- 400 ml polotučného mléka
- 400 g špaldové mouky (popř. použij mix 200 g špaldové a 200 g ječné mouky)
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 40 g čekankového sirupu
- 60 g třtinového cukru nebo erythritolu
- Troubu předehřej na 180 st.
- Nachystej si ovoce-omyj ho, nech ho okapat, vypeckuj jej/odstopkuj přepul či nakrájen na kostky/plátky...
- Vejce vyšlehej s cukrem/erythritolem a olejem do pěny. Poté přidej mléko a čekankový sirup a opět promíchej metličkou.
- Do tekuté složky vmíchej prosátou mouku s kypřícím práškem a těsto vlij na plech vyložený pečícím papírem (velikost zvol podle toho, jak moc vysokou bublaninu chceš) a bohatě ho posyp připraveným ovocem. Nešetři na něm, tady rozhodně platí, čím více, tím lépe.
- Bublaninu vlož do vyhřáté trouby a peč ji dozlatova 35 - 45 minut (závisí to na výšce těsta, že je čas ti napoví test špejlí :).
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)