neděle 15. srpna 2021

Polévka z pečených rajčat a paprik


 Skvěle chutná s parmezánem (či strouhanou mozzarellou) a s opečenou bagetkou.

Co potřebujeme? (4 porce)
  • 800 g rajčat
  • 3 velké červené papriky
  • 1 větší cibuli
  • sůl, pepř
  • čerstvou bazalku
  • šťávu z menší poloviny citronu
  • (rostlinnou) smetanu na vaření dle chuti- já ji na zjemnění dávám, můžeš ji ale vynechat úplně
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • lžičku balzamika
  • olej
Postup:
  1. Větší, hlubší plech vylož pečícím papírem.
  2. Troubu předehřej na 230 st.
  3.  Zeleninu omyj a lehce osuš. Z paprik vyjmi jádřince a dužinu nakrájej na čtvrtiny. Rajčata přepul. Cibuli oloupej a nakrájej ji na čtvrtiny. Poté všechnu zeleninu přesuň na plech, zakápni ji trochou oleje a vlož ji do trouby na 30 minut.
  4. Upečenou zeleninu nech vychladnout tak, abys byl(a) shopný(á) ji udržet. Poté rajčata i papriky oloupej, půjde to snadno.
  5. Upečenou zeleninu ( i se šťávou, kterou pustila) dej do hrnce, přidej citrónovou šťávu a vývar a přiveď k varu. Podle chuti přidej sůl a pepř a na mírném ohni nech probublávat za občasného promíchání 15 minut. Poté polévku rozmixuj dohladka.
  6. Polévku dle chuti zjemni smetanou a přidej do ní nasekanou bazalku a balzamiko. Pokud by zelenina nebyla dostatečně sladká, můžeš polévku dochutit i trochou cukru, v létě to ale zpravidla není potřeba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)