neděle 23. května 2021

Kynuté špaldové ovocné knedlíky

 

Tenhle recept jsem si nemohla nechat pro sebe. Sezóna toho nejlepšího knedlíkového ovoce je za dveřmi, využijte ji naplno! Knedlíky můžete servírovat klasicky omaštěné máslem a poprášené cukrem, u nás je máme radši s řeckým jogurtem nebo tvarohem a s čekankovým sirupem.

Co potřebujeme? (cca 5-6 porcí, u knedlíků se to špatně odhaduje:)

  • 1 vejce
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1/2 kg hrubé špaldové mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžíci čekankového sirupu/medu
  • 300 ml mléka
  • špetku soli
  • ovoce  dle chuti a sezóny (perfektní budou jahody, meruňky, zvládnete i borůvky, pokud jste trpěliví a máte na jejich balení čas :)

Postup:

  1.  Mouku nasyp do větší mísy a uprostřed udělej hluboký důlek. Do něj dej cukr a rozdrobené droždí a to zalij vlažným mlékem. Pomocí lžičky opatrně promíchej a nech 10 - 15 minut vzejít kvásek.
  2. K mouce přidej vajíčko a čekankový sirup a vypracuj nelepivé těsto. 
  3. Mísu s těstem zakryj čistou utěrkou a nech ho kynout na teplém místě hodinu.
  4. Mezitím si nachystej ovoce (očisti jej, odstopkuj, vyjmi pecku...:)
  5. Po vykynutí z těsta vždy odtrhni kousek, vytvaruj z něj kuličku , tu pak zplošti (já jsem si pomohla válečkem) a zabal do něj ovoce. Spoje dobře přimáčkni, aby se při vaření knedlíky neotevřely. Opakuj do spotřebování těsta.
  6. Do velkého hrnce dej vařit vodu s trochou soli. Jakmile začne vařit, vhoď do ní knedlíky (ne všechny najednou, musí mít prostor a nesmí se na sebe moc lepit) a nech je na mírném plameni probublávat 10 minut. Poté je pomocí děrované naběračky vyjmi a nech je okapat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)