Tenhle recept jsem si nemohla nechat pro sebe. Sezóna toho nejlepšího knedlíkového ovoce je za dveřmi, využijte ji naplno! Knedlíky můžete servírovat klasicky omaštěné máslem a poprášené cukrem, u nás je máme radši s řeckým jogurtem nebo tvarohem a s čekankovým sirupem.
Co potřebujeme? (cca 5-6 porcí, u knedlíků se to špatně odhaduje:)
- 1 vejce
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1/2 kg hrubé špaldové mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíci čekankového sirupu/medu
- 300 ml mléka
- špetku soli
- ovoce dle chuti a sezóny (perfektní budou jahody, meruňky, zvládnete i borůvky, pokud jste trpěliví a máte na jejich balení čas :)
Postup:
- Mouku nasyp do větší mísy a uprostřed udělej hluboký důlek. Do něj dej cukr a rozdrobené droždí a to zalij vlažným mlékem. Pomocí lžičky opatrně promíchej a nech 10 - 15 minut vzejít kvásek.
- K mouce přidej vajíčko a čekankový sirup a vypracuj nelepivé těsto.
- Mísu s těstem zakryj čistou utěrkou a nech ho kynout na teplém místě hodinu.
- Mezitím si nachystej ovoce (očisti jej, odstopkuj, vyjmi pecku...:)
- Po vykynutí z těsta vždy odtrhni kousek, vytvaruj z něj kuličku , tu pak zplošti (já jsem si pomohla válečkem) a zabal do něj ovoce. Spoje dobře přimáčkni, aby se při vaření knedlíky neotevřely. Opakuj do spotřebování těsta.
- Do velkého hrnce dej vařit vodu s trochou soli. Jakmile začne vařit, vhoď do ní knedlíky (ne všechny najednou, musí mít prostor a nesmí se na sebe moc lepit) a nech je na mírném plameni probublávat 10 minut. Poté je pomocí děrované naběračky vyjmi a nech je okapat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)