Z klasické české buchty jsem pomocí několika málo úprav dosáhla vynikajícího zdravého koláče. U nás se po ní jen zaprášilo:)
Co potřebujeme (1 plech)?
- meruňky (v tomto případě neplatí staré známé,že méně je více)
- 200 g borůvek
- 300 g celozrnné mouky
- třtinový cukr,popř.i stévii
- 20 g droždí
- 200 ml mléka
- špetku soli
- 40 g másla
- 1 vejce
- 1 tvaroh v alobalu
- trochu mléka na zředění
-
Vlažné mléko (100 ml) nalijeme do většího hrnečku, přidáme 2 lžíce třtinového cukru a rozdrobené kvasnice. Kvásek promícháme a necháme ho pár minut na teplém místě. Do větší mísy si zatím prosejeme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a vmícháme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a zbylé mléko. Těsto dosladíme dle chuti třtinovým cukrem nebo stévií a poté ho rukama zpracujeme tak, aby se všechny přísady propojily. Poté těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho vykynout alespoň na 45 minut.
-
Dále si připravíme si tvarohovou náplň - tvaroh promícháme s vejcem a třtinovým cukrem/stévií. Těsto si vyválíme na pomoučeném vále a poté ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme jej celý tvarohem a nakonec ho poklademe půlkami meruněk a posypeme ho borůvkami. Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C (pečeme cca 30 minut).
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)