pátek 9. srpna 2013

Kynutý celozrnný koláč s tvarohem,meruňkami a borůvkami



 Z klasické české buchty jsem pomocí několika málo úprav dosáhla vynikajícího zdravého koláče. U nás se po ní jen zaprášilo:)
Co potřebujeme (1 plech)?
  •  meruňky (v tomto případě neplatí staré známé,že méně je více)
  • 200 g borůvek
  • 300 g celozrnné mouky
  • třtinový cukr,popř.i stévii
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléka
  • špetku soli
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 1 tvaroh v alobalu
  • trochu mléka na zředění

  1. Vlažné mléko (100 ml) nalijeme do většího hrnečku, přidáme 2 lžíce třtinového cukru a rozdrobené kvasnice. Kvásek promícháme a necháme ho pár minut na teplém místě. Do větší mísy si zatím prosejeme celozrnnou mouku, přidáme špetku soli a vmícháme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a zbylé mléko. Těsto dosladíme dle chuti třtinovým cukrem nebo stévií a poté ho rukama zpracujeme tak, aby se všechny přísady propojily. Poté těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho vykynout alespoň na 45 minut.
  2. Dále si připravíme si tvarohovou náplň - tvaroh promícháme s vejcem a třtinovým cukrem/stévií. Těsto si vyválíme na pomoučeném vále a poté ho přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme jej celý tvarohem a nakonec ho poklademe půlkami meruněk a posypeme ho borůvkami. Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C (pečeme cca 30 minut).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)