Co potřebujeme?
- 2 kg dýně
- 4 díly vody
- 1 díl octu
- 1-2 citróny
- celou skořici
- hřebíček
- na nálev 2,5 l vody a 450 g třtinového cukru
Postup přípravy
-
Dýni rozkrojíme podélně na čtvrtky, lžící vydlabeme semena i s dužinou, odkrojíme slupku a nakrájíme ji na kostky. Nakrájenou dýni zalijeme "nálevem" ze 4 dílů vody a 1 dílu octa a necháme vše pod pokličkou uležet v chladu 12-24 hodin. (Dýně musí být zcela ponořená).
-
Poté necháme dýni okapat a po částech ji vkládáme do vařicího nálevu,připraveného z vody a třtinového cukru. 10-20 minut ji v nálevu povaříme a poté směs vložíme do čistých zavařovacích sklenic. Prokládáme ji tenkými půlkolečky oloupaného citronu, do sklenice přidáme kousek celé skořice a 2 kusy hřebíčku.Jakmile je sklenice plná, dolijeme kompot nálevem až po okraj, kompot zavíčkujeme a sterilujeme v zavařovacím hrnci 30 minut při teplotě 80 stupňů.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)