čtvrtek 12. září 2013

Dýňový kompot

Co naplat, podzim je za dveřmi :)


Co potřebujeme?
  • 2 kg dýně
  • 4 díly vody
  • 1 díl octu
  • 1-2 citróny
  • celou skořici
  • hřebíček
  • na nálev 2,5 l vody a 450 g třtinového cukru

Postup přípravy

  1. Dýni rozkrojíme podélně na čtvrtky, lžící vydlabeme semena i s  dužinou, odkrojíme slupku a nakrájíme ji na kostky. Nakrájenou dýni zalijeme "nálevem" ze  4 dílů vody a 1 dílu octa a necháme vše  pod pokličkou uležet v chladu 12-24 hodin. (Dýně musí být zcela ponořená).
  2. Poté necháme dýni okapat a po částech ji vkládáme do vařicího nálevu,připraveného z vody a třtinového cukru. 10-20  minut  ji v nálevu povaříme a poté směs vložíme do čistých zavařovacích sklenic. Prokládáme  ji tenkými půlkolečky oloupaného citronu, do sklenice přidáme kousek celé skořice a 2 kusy hřebíčku.Jakmile je sklenice plná, dolijeme  kompot nálevem až po okraj, kompot zavíčkujeme a sterilujeme v zavařovacím hrnci 30 minut  při teplotě 80 stupňů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)