pátek 6. září 2013

Římský salát s česnekovými krutony

Pro mě je to salát s velkým S, opravdová jednička,které bych se mohla ujíst. Rozhodně ho vyzkoušejte, zamilujete si ho

Co potřebujeme? (4 porce)
  • 1 římský salát
  • 2 velká rajčata
  • 1 velkou cibuli
  • hrst vypeckovaných oliv
  • 180 g lučiny do salátu (pokud vám nevadí trochu větší investice, zkuste ji někdy vyměnit za fetu)
  • olej, salátové koření
  • 4 krajíce chleba
  • 4 stroužky česneku
  • balzamikový ocet

  1. Menší pekáček si vyložíme pečícím papírem, který lehce potřeme pomocí mašlovačky olejem. Chleba nakrájíme na kostičky a ty pak rovnoměrně rozložíme do pekáčku. Krutony pečeme v troubě při 200 °C dozlatova (cca 15-20 minut). Hotové krutony přesypeme do talíře a promícháme je s nastrouhaným česnekem.
  2. Salát omyjeme a odřízneme jeho spodní část. Poté ho nakrájíme na proužky a dáme ho do velké salátové mísy. K salátu přidáme rajčata nakrájená na tenké měsíčky, tenká kolečka cibule, na kolečka nakrájené olivy a kostičky lučiny. Dále přidáme 2 lžíce oleje, trochu balzamikového octa a salátové koření, vše pořádně promícháme a poté dáme salát uležet do lednice alespoň na 1 hodinu.
  3. Salát podáváme v hlubokých talířích společně s připravenými krutony.

    inspirace: Lenka Požárová, Kalendář pro rok 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)