O Velikonocích se chystám do teplých krajů, o zdravý mazanec jsem ale sebe ani Vás nechtěla připravit. Tentokrát jsem zkusila makovou verzi, výsledek byl fantastický. Zkuste ho za týden sami a dáte mi za pravdu. Na klasický mazanec si ani nevzpomenete.
Co potřebujeme? (1 mazanec)- 150 g celozrnné mouky
- 150 g hladké mouky
- 50 g panely nebo třtinového cukru
- 20 g droždí
- sůl
- muškátový oříšek
- citronovou kůru
- 100 ml mléka
- 45 g másla
- 1 vejce
- 30 - 40 g rozinek
- 30 g lískových ořechů nebo mandlí
- bílek
- 25 g mletého máku
- Ve 3 lžících mléka rozmíchejte lžíci panely/třtinového cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
- V míse smíchejte oba druhy mouky, panelu, vejce, špetku soli a citrónovou kůru. Dále přidejte rozpuštěné máslo, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé mléko a kvásek.
- Rukama vypracujte těsto, které v míse překryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě hodinu vykout.
- Mezitím si omyjte rozinky a nasekejte ořechy.
- Do vykynutého těsta rukama zapracujte rozinky, mák a ořechy. Vytvarujte mazanec, který přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Nahoře jej nezapomeňte naříznout do kříže.
- Mazanec potřete rozšlehaným bílkem a ještě jej klidně posypte trochou máku.
- V předehřáté troubě pečte při 180 st. 30-45 min dozlatova. Mazanec hlídejte, aby se Vám nepřipálil
Mazanec skvěle chutná se skyrem nebo Milko řeckým jogurtem! Jak ho máte rádi vy?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)