čtvrtek 6. dubna 2017

Makový mazanec






O Velikonocích se chystám do teplých krajů, o zdravý mazanec jsem ale sebe ani Vás nechtěla připravit. Tentokrát jsem zkusila makovou verzi, výsledek byl fantastický. Zkuste ho za týden sami a dáte mi za pravdu. Na klasický mazanec si ani nevzpomenete.
Co potřebujeme? (1 mazanec)
  • 150 g celozrnné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g panely nebo třtinového cukru
  • 20 g droždí
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • citronovou kůru
  • 100 ml mléka
  • 45 g másla
  • 1 vejce
  • 30 - 40 g rozinek
  • 30 g lískových ořechů nebo mandlí
  • bílek
  • 25 g mletého máku
Postup:
  1. Ve 3 lžících mléka rozmíchejte lžíci panely/třtinového cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
  2. V míse smíchejte oba druhy mouky, panelu, vejce, špetku soli a citrónovou kůru. Dále přidejte rozpuštěné máslo, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé mléko a kvásek.
  3. Rukama vypracujte těsto, které v míse překryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě hodinu vykout.
  4. Mezitím si omyjte rozinky a nasekejte ořechy.
  5. Do vykynutého těsta rukama zapracujte rozinky, mák a ořechy. Vytvarujte mazanec, který přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Nahoře jej nezapomeňte naříznout do kříže.
  6. Mazanec potřete rozšlehaným bílkem a ještě jej klidně posypte trochou máku.
  7. V předehřáté troubě pečte při 180 st. 30-45 min dozlatova. Mazanec hlídejte, aby se Vám nepřipálil
Mazanec skvěle chutná se skyrem nebo Milko řeckým jogurtem! Jak ho máte rádi vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)