Jak jistě víte, nad domácí pečivo není :) Co si tahle vylepšit nedělní snídani?
Co potřebujeme? (cca 10 houstiček)
- 150 g hrubě mleté žitné mouky
- 100 g žitné mouky výražkové
- 100 g hladké mouky
- 150 g špaldové mouky
- 20 g droždí
- 15 g soli
- lžíci třtinového cukru
- 300 ml vody
- semínka (chia, slunečnicová, sezamová) nebo mák/hrubozrnná sůl/kmín na posypání
- 3 lžíce oleje
- V hluboké míse promíchej všechny druhy mouky (lžíci špaldové si ponech stranou na kvásek) se solí.
- Do vlažné vody rozdrob droždí, přidej cukr a lžíci odložené mouky. Promíchej a nech pár minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Kvásek přidej k mouce společně s olejem.
- Rukama vypracuj těsto tak, aby bylo kompaktní a aby se promíchaly všechny suroviny. Poté nech těsto přikryté utěrkou vykynout na teplém místě cca hodinu.
- Z těsta vytvaruj buď rohlíčky nebo housky a vyskládej je vedle sebe (nezapomeň mezi nimi nechat rozestup, ještě při pečení nabydou) na plech vyložený pečícím papírem.
- Housky nech ještě 20 minut na plechu dokynout.
- Poté zapni troubu na 230 st. a housky potři pomocí mašlovačky vodou a posyp je dle chuti a libosti semínky nebo mákem, popř. můžeš přidat i kmín nebo hrubozrnnou sůl.
- Plech dej do vyhřáté trouby a housky peč cca 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)