sobota 27. dubna 2019

Celozrnné housky


Jak jistě víte, nad domácí pečivo není :) Co si tahle vylepšit nedělní snídani?

Co potřebujeme? (cca 10 houstiček)

  • 150 g hrubě mleté žitné mouky
  • 100 g žitné mouky výražkové
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 20 g droždí
  • 15 g soli
  • lžíci třtinového cukru
  • 300 ml vody
  • semínka (chia, slunečnicová, sezamová) nebo mák/hrubozrnná sůl/kmín na posypání
  • 3 lžíce oleje
Postup:

  1. V hluboké míse promíchej všechny druhy mouky (lžíci špaldové si ponech stranou na kvásek) se solí.
  2. Do vlažné vody rozdrob droždí, přidej cukr a lžíci odložené mouky. Promíchej a nech pár minut na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Kvásek přidej k mouce společně s olejem.
  4. Rukama vypracuj těsto tak, aby bylo kompaktní a aby se promíchaly všechny suroviny. Poté nech těsto přikryté utěrkou vykynout na teplém místě cca hodinu.
  5. Z těsta vytvaruj buď rohlíčky nebo housky a vyskládej je vedle sebe (nezapomeň mezi nimi nechat rozestup, ještě při pečení nabydou) na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Housky nech ještě 20 minut na plechu dokynout.
  7. Poté zapni troubu na 230 st. a housky potři pomocí mašlovačky vodou a posyp je dle chuti a libosti semínky nebo mákem, popř. můžeš přidat i kmín nebo hrubozrnnou sůl.
  8. Plech dej do vyhřáté trouby a housky peč cca 20 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)