Mazance tady na blogu najdete, každý je skvělý, ve zdravějším kabátku. Předností tohoto je, že je krásně nadýchaný-díky tangzhongu.
Co potřebujeme? (1 mazanec)
- 20 g špaldové mouky
- 100 ml vody
- 20 g droždí
- 80-100 g másla
- 100 ml mléka
- 3 žloutky z velkých vajec
- 1 bílek na potření mazance
- 350 g špaldové mouky
- vanilku
- špetku soli
- 60 g třtinového cukru
- špetku nastrouhaného muškátového oříšku
- lžičku nastrouhané citrónové kůry
- 50 g mandlí
- 50 g rozinek
- Nejdřive si připrav tangzhong-do menšího rendlíku vlij vodu, přidej do něj 20 g prosáté špaldové mouky a metličkou vše pečlivě promíchej. Za stálého míchání ohřívej na středním plameni, dokud nezhoustne do konzistence husté jíšky. Pak rendlík odstav z plotny a nech tangzhong vychladnout.
- Rozinky zalij vroucí vodou a nech je v ní namočené.
- Mandle nasucho opraž na pánvi.
- Připrav si kvásek-do rendlíku vlij vlažné mléko, přidej lžičku cukru a lžíci mouky (z odvážených 350 g) a rozdrobené droždí. Pečlivě ho rozmíchej na kašičku a na teplém místě nech 10 - 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- V míse smíchej mouku, tangzhong, cukr, sůl, vzešlý kvásek, žloutky, nastrouhaný muškátový oříšek a citrónovou kůru a vanilku na špičku nože. Rukama těsto prohněť, aby se ingredience propojily a následně do těsta zapracuj máslo pokojové teploty. Těsto opět prohněť a nakonec do něj zapracuj nasekané mandle a okapané rozinky.
- Z těsta vytvaruj pěkný bochánek a dej ho do čisté mísy. Tu zakryj čistou utěrkou a nech ho na teplém místě kynout 2 hodiny.
- Vykynuté těsto vezmi do rukou a z výšky hrudníku jej nech spadnout na kuchyňskou linku, toto udělej celkem 5x. Poté rukama těsto opět zpracuj a vytvaruj bochánek.
- Bochánek dej na plech vyložený pečícím papírem a nech ho 30 minut dokynout.
- Troubu předehřej na 220 st.
- Mazanec potři pomocí mašlovačky bílkem , nahoře jej nařízni do kříže a dej ho péct na cca 8 minut. Poté sniž teplotu na 160 st. a peč jej cca 30 - 35 minut. Upečený bude, když do něj píchneš špejli a ta zůstane čistá.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)