úterý 7. dubna 2020

Špaldový mazanec s tangzhongem


Mazance tady na blogu najdete, každý je skvělý, ve zdravějším kabátku. Předností tohoto je, že je krásně nadýchaný-díky tangzhongu.

Co potřebujeme? (1 mazanec)
  • 20 g špaldové mouky
  • 100 ml vody
  • 20 g droždí
  • 80-100 g másla
  • 100 ml mléka
  • 3 žloutky z velkých vajec
  • 1 bílek na potření mazance
  • 350 g špaldové mouky
  • vanilku
  • špetku soli
  • 60 g třtinového cukru
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • lžičku nastrouhané citrónové kůry
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek
Postup:
  1. Nejdřive si připrav tangzhong-do menšího rendlíku vlij vodu, přidej do něj 20 g prosáté špaldové mouky a metličkou vše pečlivě promíchej. Za stálého míchání ohřívej na středním plameni, dokud nezhoustne do konzistence husté jíšky. Pak rendlík odstav z plotny a nech tangzhong vychladnout.
  2. Rozinky zalij vroucí vodou a nech je v ní namočené.
  3. Mandle nasucho opraž na pánvi.
  4. Připrav si kvásek-do rendlíku vlij vlažné mléko, přidej lžičku cukru a lžíci mouky (z odvážených 350 g) a rozdrobené droždí. Pečlivě ho rozmíchej na kašičku a na teplém místě nech 10 - 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  5. V míse smíchej mouku, tangzhong, cukr, sůl, vzešlý kvásek, žloutky, nastrouhaný muškátový oříšek a citrónovou kůru a vanilku na špičku nože. Rukama těsto prohněť, aby se ingredience propojily a následně do těsta zapracuj máslo pokojové teploty. Těsto opět prohněť a nakonec do něj zapracuj nasekané mandle a okapané rozinky.
  6. Z těsta vytvaruj pěkný bochánek a dej ho do čisté mísy. Tu zakryj čistou utěrkou a nech ho na teplém místě kynout 2 hodiny.
  7. Vykynuté těsto vezmi do rukou a z výšky hrudníku jej nech spadnout na kuchyňskou linku, toto udělej celkem 5x. Poté rukama těsto opět zpracuj a vytvaruj bochánek.
  8. Bochánek dej na plech vyložený pečícím papírem a nech ho 30 minut dokynout.
  9. Troubu předehřej na 220 st.
  10. Mazanec potři pomocí mašlovačky bílkem , nahoře jej nařízni do kříže a dej ho péct na cca 8 minut. Poté sniž teplotu na 160 st. a peč jej cca 30 - 35 minut. Upečený bude, když do něj píchneš špejli a ta zůstane čistá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)