úterý 1. prosince 2020

Makové linecké s povidly

 

Kombinace máku a povidel se u nás ujala velice rychle.


Co potřebujeme? (1 plech)

  • 110 g změklého másla
  • 25 g třtinového moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 25 g mletého máku
  • povidla bez cukru
Postup:

  1. Do mísy dej mouku, mák, žloutek a cukr. Přidej změklé máslo a rukama vypracuj kompaktní těsto.
  2. Těsto zabal do potravinářské fólie a dej ho přes noc odpočinout do lednice.
  3. Těsto vytáhni z lednice hodinu před samotným vyvalováním.
  4. Na lehce pomoučeném vále těsto vyválej na tloušťku cca 3 mm a poté z něj vykrajuj libovolné tvary. Pokud si vybereš např. srdíčka, vždy je vykrajuj tak, abys ke každému (plnému) spodnímu srdíčku měl/měla odpovídající horní srdce s libovolně vykrojeným středem (kolečko, hvězdička, srdíčko...).
  5. Troubu předehřej na 180 st.
  6. Vykrojené tvary vyskládej s menším rozestupem na plech vyložený pečícím papírem. Plné tvary je vhodné péct spolu, tvary s vykrojeným středem doporučuju péct na druhém plechu, pravděpodobně budou upečené o něco dřív, tak by byla škoda je připálit :).
  7. Plech vlož do trouby a upeč linecké dozlatova (cca 7-8 minut).
  8. Po upečení nech linecké vychladnout na plechu a poté ho uschovej v chladu v uzavřené dóze. Před Vánoci slep každý plný tvar s odpovídajícím tvarem s vykrojeným středem povidly. Slepené linecké uchovávej v dóze, ideálně v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)