Vánoční svátky je třeba si užít, řekla bych, že letos obzvlášť. Až ale po Vánocích ucítíte, že je zase čas odlehčit, mohl by Vám takový boršč přijít vhod.
Co potřebujeme?
- 1/4 hlávky bílého zelí
- lžíci oleje
- 1 plechovku fazolí
- 1 plechovku dobrých drcených rajčat
- pár snítek tymiánu
- 1-1,5 l zeleninového vývaru
- 1 menší řepu
- 1 cibuli
- 1 petržel
- sůl, pepř
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- kousek celeru
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- pokud nejste vegani, doporučuju nízkotučnou zakysanou smetanu k podávání, popř. také chléb
- Cibuli nakrájej na drobné kostičky, zelí nakrouhej na tenké nudličky.
- Řepu, mrkev, celer a petržel oloupej a poté vše nakrájej na kostičky velikosti sousta.
- Ve větším hrnci rozehřej olej a orestuj na něm cibuli dozlatova.
- K cibuli přidej utřený česnek a společně opékej 2 minuty. Poté přidej nachystanou zeleninu a vše zalij vývarem (množství zvol podle toho, jak hustý boršč máte doma rádi).
- Do polévky přidej bobkový list, tymián, rajčata, nové koření a slité fazole. Vše promíchej a podle chuti polévku osol a opepři.
- Polévku přiveď k varu a poté plamen stáhni. Pod pokličkou ji nech mírně probublávat do změknutí zeleniny.
- Podávej se lžící smetany, přikusovat můžeš taky dobrý chleba.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)