pátek 25. prosince 2020

Vegetariánský boršč

 


Vánoční svátky je třeba si užít, řekla bych, že letos obzvlášť. Až ale po Vánocích ucítíte, že je zase čas odlehčit, mohl by Vám takový boršč přijít vhod.

Co potřebujeme?
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • lžíci oleje
  • 1 plechovku fazolí
  • 1 plechovku dobrých drcených rajčat
  • pár snítek tymiánu
  • 1-1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 menší řepu
  • 1 cibuli
  • 1 petržel
  • sůl, pepř
  • 3 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • kousek celeru
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • pokud nejste vegani, doporučuju nízkotučnou zakysanou smetanu k podávání, popř. také chléb
Postup:
  1. Cibuli nakrájej na drobné kostičky, zelí nakrouhej na tenké nudličky.
  2. Řepu, mrkev, celer a petržel oloupej a poté vše nakrájej na kostičky velikosti sousta.
  3. Ve větším hrnci rozehřej olej a orestuj na něm cibuli dozlatova.
  4. K cibuli přidej utřený česnek a společně opékej 2 minuty. Poté přidej nachystanou zeleninu a vše zalij vývarem (množství zvol podle toho, jak hustý boršč máte doma rádi).
  5. Do polévky přidej bobkový list, tymián, rajčata, nové koření a slité fazole. Vše promíchej a podle chuti polévku osol a opepři.
  6. Polévku přiveď  k varu a poté plamen stáhni. Pod pokličkou ji nech mírně probublávat do změknutí zeleniny.
  7. Podávej se lžící smetany, přikusovat můžeš taky dobrý chleba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)