úterý 16. srpna 2016

Čočková polévka


Ačkoli doufám, že příjemné letní teploty vydrží ještě dlouho (protože moc letních dnů jsme si zatím neužili), zejména s příchodem čím dál chladnějších rán je mi jasné, že se podzim pomaličku blíží. A pak, až budete potřebovat zahřát, si vzpomenete na tento recept.

Co potřebujeme (cca 4 porce)?
  • lžíci másla
  • 2 cibule
  • 2 litry vývaru
  • 250 g zelené čočky
  • sůl, pepř
  • majoránku
  • 2 mrkve
  • 1/2 petržele
  • 2 najemno nastrouhané stroužky česneku
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 2 nožičky sójového (nebo kvalitního párku z masa) párku
Postup:
  1. Čočku namočíme do vody alespoň 2 hodiny předem (nejlíp uděláte, když ji namočíte přes noc).
  2. Namočenou čočku slijeme, zalijeme ve větším hrnci vývarem, přidáme celou oloupanou cibuli a přepůlenou očistěnou mrkev.
  3. Polévku přivedeme k varu, poté plamen stáhneme a na středním plameni vaříme za občasného promíchání cca 35 minut (do změknutí čočky). Jakmile je čočka měkká, z polévky vyjmeme mrkev i cibuli a vyhodíme ji. Polévku však stále vaříme na středním plameni.
  4. Na másle si v druhém hrnci zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, zasypeme ji moukou a krátce osmahneme.
  5. Vzniklou jíšku přidáme do polévky společně s nahrubo nastrouhanou mrkví a petrželí. Vaříme 10 minut.
  6. Poté do polévky přidáme česnek, majoránku , na kolečka nakrájený párek a ochutíme ji solí a pepřem. Vaříme 8 minut  a poté podáváme

Inspirace: časopis Albert

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)