Ačkoli doufám, že příjemné letní teploty vydrží ještě dlouho (protože moc letních dnů jsme si zatím neužili), zejména s příchodem čím dál chladnějších rán je mi jasné, že se podzim pomaličku blíží. A pak, až budete potřebovat zahřát, si vzpomenete na tento recept.
Co potřebujeme (cca 4 porce)?
- lžíci másla
- 2 cibule
- 2 litry vývaru
- 250 g zelené čočky
- sůl, pepř
- majoránku
- 2 mrkve
- 1/2 petržele
- 2 najemno nastrouhané stroužky česneku
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 2 nožičky sójového (nebo kvalitního párku z masa) párku
- Čočku namočíme do vody alespoň 2 hodiny předem (nejlíp uděláte, když ji namočíte přes noc).
- Namočenou čočku slijeme, zalijeme ve větším hrnci vývarem, přidáme celou oloupanou cibuli a přepůlenou očistěnou mrkev.
- Polévku přivedeme k varu, poté plamen stáhneme a na středním plameni vaříme za občasného promíchání cca 35 minut (do změknutí čočky). Jakmile je čočka měkká, z polévky vyjmeme mrkev i cibuli a vyhodíme ji. Polévku však stále vaříme na středním plameni.
- Na másle si v druhém hrnci zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku. Jakmile zesklovatí, zasypeme ji moukou a krátce osmahneme.
- Vzniklou jíšku přidáme do polévky společně s nahrubo nastrouhanou mrkví a petrželí. Vaříme 10 minut.
- Poté do polévky přidáme česnek, majoránku , na kolečka nakrájený párek a ochutíme ji solí a pepřem. Vaříme 8 minut a poté podáváme
Inspirace: časopis Albert
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)