Patří mezi moje nejoblíbenější jídla
Co potřebujeme? (4 -5 porcí)
- 850 g brambor
- 1 vejce + 1 žloutek
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 2 cibule + 2 cibule
- ghí
- sůl, pepř
- špetku muškátového oříšku
- 30 g másla
- 400-500 g kysaného zelí
- 250 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- pár kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- kvalitní šunku (chcete-li , použijte slaninu), vegetariáni si mohou osmahnout na kousky nakrájené marinované tofu
- Brambory uvaříme ve slupce. Slijeme je, zchladíme a oloupáme. Poté je nastrouháme do velké mísy najemno.
- Do mísy přisypeme mouku, sůl, přidáme vajíčko a žloutek.Promícháme a necháme těsto krátce odpočinout.
- Dvě cibule nakrájíme na kostičky a orestujeme je na másle.
- Jakmile cibule zesklovatí, přidáme k ní zelí, jalovec a bobkové listy.Nakonec zelí podlijeme vínem a vývarem a přikryté jej dusíme na mírném plameni asi 30 minut. Poté zelí osolíme, opepříme a vyjmeme jalovec s bobkovým listem.
- Navlhčíme si ruce a pustíme se do přípravy šulanců. Z těsta vždy kousek odebereme malý kousek, který v dlaních "ušouláme" :) do tvaru noků. Ty poté vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.
- Zbylou cibuli nakrájíme na kostičky. Osmahneme ji na ghí v hluboké pánvi. Jakmile zesklovatí, přidáme na kostky nakrájenou šunku (slaninu/tofu). Krátce orestujeme a poté přidáme do pánve hotové šulance. Krátce prohřejeme, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
- Na konec šulance promícháme s připraveným zelím.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)