Receptů na ovocné knedlíky není nikdy dost. Užij si sezónu tohoto geniálního českého jídla naplno ve všech jeho možných variantách. A malá rada k nezplacení na závěr? Udělej zrovna dvojnásobnou dávku!
Co potřebujeme? (cca 16 knedlíků)
- cca 400 g ovoce (švestky, meruňky, jahody, blumy,borůvky...)
- 1 vejce
- 1 vaničku odtučněného nebo polotučného tvarohu
- třtinový cukr, xylitol, stévii či jiné sladidlo dle chuti
- 130 g špaldové mouky
- 100 g hladké pohankové mouky
- skořici
Postup:
- Vejce prošlehej s tvarohem a skořicí. Dle chuti tvaroh doslaď trochou třtinového cukru nebo xylitolem.
- K tvarohu přisyp pohankovou i špaldovou mouku a rukama vypracuj těsto.
- Z těsta vždy kousek odeber (množství logicky závisí na velikosti použitého ovoce) a vytvaruj z něj kuličku. Tu pak na desce rozmáčkni dlaní na placku, do které pečlivě zabal (vypeckované) ovoce.Těsto všude dobře spoj, aby se během vaření neuvolnilo.
- Zabalené knedlíky vhoď do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vař je na středním plameni cca 10 minut, hotové knedlíky samy "vyplavou" na hladinu. Voda nemusí příliš vřít, postačí, že bude probublávat.
- Uvařené knedlíčky vyjmi z vody pomocí děrované naběračky a nech je okapat. Podávej je s bílým jogurtem, skyrem či měkkým nebo strouhaným tvarohem, můžeš je také omastit trochou rozpuštěného másla nebo ghí, popř. je dosladit trochou medu, vylepšit mákem nebo mletými ořechy.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)