středa 8. července 2020

Ovocné knedlíky



Receptů na ovocné knedlíky není nikdy dost. Užij si sezónu tohoto geniálního českého jídla naplno ve všech jeho možných variantách. A malá rada k nezplacení na závěr? Udělej zrovna dvojnásobnou dávku!



Co potřebujeme? (cca 16 knedlíků)

  • cca 400 g ovoce (švestky, meruňky, jahody, blumy,borůvky...)
  • 1 vejce 
  • 1 vaničku odtučněného nebo polotučného tvarohu 
  • třtinový cukr, xylitol, stévii či jiné sladidlo dle chuti
  • 130 g špaldové mouky 
  • 100 g hladké pohankové mouky
  • skořici
Postup:
  1. Vejce prošlehej s tvarohem a skořicí. Dle chuti tvaroh doslaď trochou třtinového cukru nebo xylitolem.
  2. K tvarohu přisyp pohankovou i špaldovou mouku a rukama vypracuj těsto.
  3. Z těsta vždy kousek odeber (množství logicky závisí na velikosti použitého ovoce) a vytvaruj z něj kuličku. Tu pak na desce rozmáčkni dlaní na placku, do které pečlivě zabal (vypeckované) ovoce.Těsto všude dobře spoj, aby se během vaření neuvolnilo.
  4. Zabalené knedlíky vhoď do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vař je na středním plameni cca 10 minut, hotové knedlíky samy "vyplavou" na hladinu. Voda nemusí příliš vřít, postačí, že bude probublávat.
  5. Uvařené knedlíčky vyjmi z vody pomocí děrované naběračky a nech je okapat. Podávej je s bílým jogurtem, skyrem či měkkým nebo strouhaným tvarohem, můžeš je také omastit trochou rozpuštěného másla nebo ghí, popř. je dosladit trochou medu, vylepšit mákem nebo mletými ořechy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)