Dezert pro léto a zahradní oslavy jako dělaný.
Co potřebujeme? (5 porcí)
- třtinový cukr
- 500-600 g jahod
- šťávu z 1/2 citrónu
- 320 ml mléka
- vanilku
- 3 plátky želatiny
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- jahody a bazalka na případné dozdobení
- Jahody očistěte, přepulte a dejte do mísy společně s citrónovou šťávou a třinovým cukrem dle chuti (část cukru můžete nahradit stévií).
- Jahody rozmixujte na hladké pyré.
- Polovinu pyré rozdělte do 5 vyšších sklenic a zbytek dejte do lednice.
- Do hrnce vlijte mléko, přidejte vanilku a 50 g třtinového cukru. Mléko zahřívejte za stálého míchání na mírném plameni tak, aby se rozpustil cukr, rozhodně vám však nesmí přejít varem. Teplé mléko oddělejte z plotýnky.
- Plátky želatiny namočte do studené vody na 4 minuty. Poté z ní vodu vymačkejte a želatinu dejte do teplého mléka, aby se v něm rozpustila.
- Poté mléko přeceďte přes plátýnko v sítku do misky, kterou mějte ve studené vodě. Mléko v misce míchejte, dokud nezchladne a nezačne houstnout.
- V misce ušlehejte pomocí mixéru smetanu a poté do ní opatrně zašlehejte pomocí metličky mléko. Smetanu rozdělte do sklenic na vrstvu pyré a dejte ztuhnout do lednice na 4 hodiny.
- Zbytek jahodového pyré navrstvěte do sklenic na ztuhlou smetanu.
- Panna cottu ozdobte jahodami a lístkem bazalky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)