Já jsem použila koláčovou formu s velkým průměrem. Pokud bys chtěl/a dort, použij dortovou formu o průměru 20 cm.
Co potřebujeme? (1 koláč/dort)
- lžíci Amaretta
- 70 ml javorového sirupu
- 200 g pistácií + 50 g na dozdobení
- 50 g rýžové mouky
- 5 vajec
- 100 g datlí, nasekaných na menší kousky
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 150 g rozehřátého másla
- 1 citrón
- 100 g cukru moučka
- Do velké mísy vyklepni vejce a vyšlehej je mixérem s javorovým sirupem do pěny.
- Troubu zapni na 170 st.
- Postupně metličkou zašlehej amaretto a máslo.
- Do mísy vhoď datle a 200 g nasekaných pistácií.
- Nakonec do těsta pomocí metličky vmíchej mouku s kypřícím práškem a nastrouhanou citronovou kůrou.
- Těsto vlij do koláčové nebo dortové formy (pokud je třeba, vymaž ji máslem a vysyp rýžovou moukou) a peč cca 55 minut.
- Koláč/dort nech úplně vychladnout. Pokud přípravu uspěcháš, nebude ti na něm držet poleva.
- Moučkový cukr míchej v misce se 2 lžícemi citronové šťávy. Vznikne hustá poleva- tou koláč polij. Polevu nech klidně stéct i přes okraje koláče/dortu vypadá to zajímavě.
- Koláč ihned posyp nasekanými pistáciemi a nech polevu dobře ztuhnout.
Inspirace: Časopis Gurmet - dort od Janičky ze Zásadně zdravě
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)