pátek 6. září 2019

Pistáciový koláč/dort s polevou


Já jsem použila koláčovou formu s velkým průměrem. Pokud bys chtěl/a dort, použij dortovou formu o průměru 20 cm.

Co potřebujeme? (1 koláč/dort)
  • lžíci Amaretta
  • 70 ml javorového sirupu
  • 200 g pistácií + 50 g na dozdobení
  • 50 g rýžové mouky
  • 5 vajec
  • 100 g datlí, nasekaných na menší kousky
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 150 g rozehřátého másla
  • 1 citrón
  • 100 g cukru moučka
Postup:
  1. Do velké mísy vyklepni vejce a vyšlehej je mixérem s javorovým sirupem do pěny.
  2. Troubu zapni na 170 st.
  3. Postupně metličkou zašlehej amaretto a máslo.
  4. Do mísy vhoď datle a 200 g nasekaných pistácií.
  5. Nakonec do těsta pomocí metličky vmíchej mouku s kypřícím práškem a nastrouhanou citronovou kůrou.
  6. Těsto vlij do koláčové nebo dortové formy (pokud je třeba, vymaž ji máslem a vysyp rýžovou moukou) a peč cca 55 minut.
  7. Koláč/dort nech úplně vychladnout. Pokud přípravu uspěcháš, nebude ti na něm držet poleva.
  8. Moučkový cukr míchej v misce se 2 lžícemi citronové šťávy. Vznikne hustá poleva- tou koláč polij. Polevu nech klidně stéct i přes okraje koláče/dortu vypadá to zajímavě.
  9. Koláč ihned posyp nasekanými pistáciemi a nech polevu dobře ztuhnout.


Inspirace: Časopis Gurmet - dort od Janičky ze Zásadně zdravě

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)