pátek 13. listopadu 2020

Zeleninová polévka s čočkou

Do chladnějšího počasí je tato vydatná polévka ideální

Co potřebujeme? (7 porcí)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžíci ghí
  • 1 červenou cibuli
  • 2-3 lžíce najemno nasekaného zázvoru
  • 1,1 l vývaru
  • 8 najemno nasekaných stroužků česneku
  • lahůdkové droždí dle chuti
  • sůl, pepř
  • 1 batát
  • 200 g zelené čočky, namočené alespoň 12 hodin předem
  • 4 mrkve
  • kousek celeru
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 300-350 ml kokosového mléka (pokud chcete odlehčit, použijte light verzi)
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 500 g rajčatové passaty
  • 1 plechovku cherry rajčat
  • citrónovou šťávu
Postup:
  1. Červenou cibuli nakrájej na kostičky, jarní cibulku na kolečka. 
  2. Mrkev, batát a celer očisti a nakrájej na menší kostky.
  3. Oba druhy cibule opeč ve větším hrnci na ghí dozlatova.
  4. K cibuli přidej nadrobno nasekaný česnek, zázvor a veškeré koření. Pokud se chceš opravdu zahřát, přidej i jednu či více nasekaných chilli papriček. Vše krátce opeč a poté do hrnce přidej kokosové mléko a přiveď ho k varu.
  5. Do hrnce přidej nachystanou nakrájenou zeleninu a slitou čočku. Dále vlij vývar, passatu a rajčata. Promíchej a opět přiveď polévku k varu.
  6. Pod pokličkou polévku vař na mírném plameni za občasného promíchání 20 minut. Poté plotýnku vypni, hrnec však na ní ponechej. Z polévky vyjmi badyán a podle chuti přidej lahůdkové droždí, sůl a pepř. Poté hrnec zakryj pokličkou a nech ho na plotně dalších 15 minut tzv. dojít.
  7. Nakonec podle chuti můžeš přidat citrónovou šťávu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)