Do chladnějšího počasí je tato vydatná polévka ideální
Co potřebujeme? (7 porcí)
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžíci ghí
- 1 červenou cibuli
- 2-3 lžíce najemno nasekaného zázvoru
- 1,1 l vývaru
- 8 najemno nasekaných stroužků česneku
- lahůdkové droždí dle chuti
- sůl, pepř
- 1 batát
- 200 g zelené čočky, namočené alespoň 12 hodin předem
- 4 mrkve
- kousek celeru
- 2 lžičky římského kmínu
- 300-350 ml kokosového mléka (pokud chcete odlehčit, použijte light verzi)
- 2 hvězdičky badyánu
- 1/2 lžičky kardamomu
- 500 g rajčatové passaty
- 1 plechovku cherry rajčat
- citrónovou šťávu
- Červenou cibuli nakrájej na kostičky, jarní cibulku na kolečka.
- Mrkev, batát a celer očisti a nakrájej na menší kostky.
- Oba druhy cibule opeč ve větším hrnci na ghí dozlatova.
- K cibuli přidej nadrobno nasekaný česnek, zázvor a veškeré koření. Pokud se chceš opravdu zahřát, přidej i jednu či více nasekaných chilli papriček. Vše krátce opeč a poté do hrnce přidej kokosové mléko a přiveď ho k varu.
- Do hrnce přidej nachystanou nakrájenou zeleninu a slitou čočku. Dále vlij vývar, passatu a rajčata. Promíchej a opět přiveď polévku k varu.
- Pod pokličkou polévku vař na mírném plameni za občasného promíchání 20 minut. Poté plotýnku vypni, hrnec však na ní ponechej. Z polévky vyjmi badyán a podle chuti přidej lahůdkové droždí, sůl a pepř. Poté hrnec zakryj pokličkou a nech ho na plotně dalších 15 minut tzv. dojít.
- Nakonec podle chuti můžeš přidat citrónovou šťávu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)