středa 27. ledna 2021

Naložené tofu s kapustičkami a žampiony

 

Aby bylo tofu dokonalé, nalož ho předem, ideální je dát ho do lednice alespoň 4 hodiny před opékáním. Jako příloha se hodí rýže, perfektní bude i bulgur.

Co potřebujeme? (3 porce)
  • 150-180 g tofu natural
  • sůl, pepř
  • 2 chilli papričky
  • lžíci (sezamového) oleje + další na opékání
  • lžíci umeocta (nebo rýžového či jablečného octa)
  • lžíci a 1/2 tamari (nebo jiné kvalitní sójové omáčky)
  • lžičku čekankového (javorového) sirupu
  • 350 g růžičkové kapusty
  • Habešino koření Berber (či jiné)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 8 středních žampionů
Postup:
  1. Chilli papričku nasekej nadrobno a dej ji do uzavíratelné misky. Přidej k ní olej, umeocet, pepř, čekankový sirup a sójovou omáčku a promíchej.
  2. Tofu nech okapat, pokud chceš, můžeš na něj zatlačit např. talířkem, aby  z něj další přebytečná tekutina vytekla. Poté ho nakrájej na menší kostičky velikosti sousta a dej je do připravené marinády. Promíchej a ulož do lednice.
  3. Mezitím si uvař přílohu.
  4. Jakmile je tofu uleželé, zbav kapustičky košťálu a svrchních lístků, poté je nakrájej na třetiny (větší na čtvrtiny).
  5. Na teflonové pánvi rozehřej trochu oleje a opeč na něm kapustičky dozlatova. Netrvá to dlouho musí jen trochu změknout a "chytit barvu" :). Dochuť je pepřem, solí a oblíbeným kořením, já jsem použila Habešino koření Berber od Sonnentoru. Pokud by se ti kapustičky připalovaly, podlij je trochou vody. 
  6. Hotové kapustičky dej do uzavíratelné misky, aby zbytečně nechladly.
  7. Jarní cibulku nakrájej na kolečka, žampiony na plátky. 
  8. V pánvi opět rozehřej trochu oleje a opeč na něm cibulku a žampiony. Jakmile zelenina změkne, přidej ji ke kapustičkám.
  9. Tofu vyber z misky s marinádou a opeč ho na kvalitní teflonové pánvi dozlatova. Zbylou marinádu vlij ke kapustičkám.
  10. Opečené tofu přidej k zelenině a promíchej. Podávej s rýží nebo bulgurem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)