Velikonoční mazanec
Ačkoli to podle počasí nevypadá,svátky jara se blíží
co potřebujeme (na 2 mazance)?
- 80 g třtinového cukru
-
400 g celozrnné špaldové mouky
-
200 g pšeničné hladké mouky
-
100g másla
-
40 g droždí
-
3 žloutky
-
rozinky dle chuti
-
250 ml mléka
-
muškátový oříšek, citronovou kůru
-
hrst vlašských ořechů, plátky mandlí, sůl
Ve třech polévkových lžících vlažného mléka (ne horkého!) si
rozmícháme lžíci třtinového cukru,1 lžíci špaldové mouky a na závěr do
mléka rozdrobíme droždí. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Mezitím
si mouku (oba druhy) smícháme s cukrem a se žloutky ušlehanými se
špetkou soli. Poté k těstu přidáme nastrouhanou kůru z omytého
citrónu,změklé máslo,zbytek vlažného mléka, špetku muškátového oříšku a
kvásek. Vypracujeme tuhé a nelepivé těsto,které přikryjeme utěrkou a
necháme ho na teplém místě vykynout. Jakmile těsto vykyne,zapracujeme do
něj omyté rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Z těsta si
vypracujeme 2 bochánky, potřeme je rozšlehaným bílkem a posypeme
mandlemi. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme je v troubě na
pečícím papíře na 190 stupňů asi 40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše komentáře :)