Celozrnný závin
Aneb jak se říká u nás- štrůdl..... a vynikající!Co potřebujeme (2 nožičky)?
- 200 g celozrnné mouky pšeničné (speciál)
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- mléko dle potřeby
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 400 g strouhaných jablek
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžíci rozinek
- 2 lžíce sušených švestek
-
Celozrnnou mouku smícháme s medem, máslem, vejci a práškem do pečiva. Do těsta postupně přidáváme mléko, tak aby mělo správnou konzistenci, musí být hladké, vláčné, ale nesmí se lepit. Poté si těsto rozdělíme na dvě poloviny.
-
Jednu polovinu těsta rozválíme do podlouhlého oválu, na který rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka posypaná skořicí. Poté plát zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Druhou polovinu těsta rovněž rozválíme a na náplň použijeme tvaroh smíchaný s rozinkami a na menší kousky pokrájenými sušenými švestkami. Podle chuti můžeme přidat med, díky sušenému ovoce to ale není nezbytně nutné. Závin srolujeme a přidáme na plech. Před pečením můžeme těsto potřít rozšlehaným vejcem.
-
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
Strudl miluju, ale celozrnny jsem zatim neochutnala, zajimavy tip.)
OdpovědětVymazatto byl hlavni duvod, proc jsem se vubec pokousela o jeho zdravejsi alternativu...neznam nikoho,kdo by nemel strudl rad:)
Vymazat