pátek 1. března 2013

Celozrnný závin

Aneb jak se říká u nás- štrůdl..... a vynikající!

Co potřebujeme (2 nožičky)?
  • 200 g celozrnné mouky pšeničné (speciál)
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • mléko dle potřeby
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 400 g strouhaných jablek
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžíci rozinek
  • 2 lžíce sušených švestek

  1. Celozrnnou mouku smícháme s medem, máslem, vejci a práškem do pečiva. Do těsta postupně přidáváme mléko, tak aby mělo správnou konzistenci, musí být hladké, vláčné, ale nesmí se lepit. Poté si těsto rozdělíme na dvě poloviny. 

  2. Jednu polovinu těsta rozválíme do podlouhlého oválu, na který rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka posypaná skořicí. Poté plát zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Druhou polovinu těsta rovněž rozválíme a na náplň použijeme tvaroh smíchaný s rozinkami a na menší kousky pokrájenými sušenými švestkami. Podle chuti můžeme přidat med, díky sušenému ovoce to ale není nezbytně nutné. Závin srolujeme a přidáme na plech. Před pečením můžeme těsto potřít rozšlehaným vejcem.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

2 komentáře:

  1. Strudl miluju, ale celozrnny jsem zatim neochutnala, zajimavy tip.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to byl hlavni duvod, proc jsem se vubec pokousela o jeho zdravejsi alternativu...neznam nikoho,kdo by nemel strudl rad:)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :)